5 tips voor het schrijven van webteksten

Schrijven voor internet is iets heel anders dan het schrijven van een boek. Bezoekers van een website willen in één opslag kunnen zien of de inhoud voor hen relevant is. Hoe doe je dat?

Hieronder 5 tips voor het schrijven van effectieve webteksten:

5 tips voor het schrijven van webteksten1. Houd het kort.

Hanteer daarbij als uitgangspunt 1 tot hooguit 1,5 beeldscherm op desktopformaat. Dat betekent in de praktijk dat bezoekers een beetje moeten scrollen, maar niet teveel. Gebruik om het kort te houden ook korte zinnen en vermijd zoveel mogelijk bijzinnen.

2. Gebruik koppen en subkoppen.

Maak hierbij gebruik van de mogelijkheden in je content management systeem (CMS). Daarin kun je kiezen voor koppen en subkoppen. Als je die structuur aanhoudt voor de titel van de pagina (kop) en de alinea’s (subkoppen), heb je al een goede basis.

3. Maak teksten prettig leesbaar.

Verdeel de tekst daarom in alinea’s en behandel per alinea één onderwerp. Maak daar waar mogelijk gebruik van opsommingen. De tekst voorzien van 1 of 2 afbeeldingen komt de aantrekkelijkheid van de webpagina ook ten goede.

4. Hanteer het principe van de 5 W’s.

Ken je dit principe? De inhoud van de tekst geeft antwoord op de vragen: wie, wat, waar, waarom en wanneer. Daar kun je ook nog de H van Hoe aan toevoegen. Als je wervende teksten schrijft om mensen te activeren (bijvoorbeeld om lid te worden), kun je ook prima het AIDA principe hanteren: Aandacht trekken, Interesse wekken, behoefte opwekken (D van Desire), Aansporen tot actie.

5. Schrijf voor je doelgroep.

5 tips voor het schrijven van webtekstenWanneer je een webtekst schrijf is het vooraf belangrijk om je af te vragen voor wie je die tekst schrijft. Is de doelgroep bijvoorbeeld kinderen, dan schrijf je natuurlijk anders dan wanneer de tekst voor volwassenen bedoeld is. Een webtekst voor doorgewinterde literatuurliefhebbers is weer anders dan een webtekst om een cursus iPad voor beginners aan te kondigen.

Dit waren 5 tips in een notendop.

Wil je meer te weten komen over het schrijven van effectieve webteksten?

Doe dan mee aan de training ‘Schrijven voor het web‘.

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Volg ook een training bij Webbieb:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s