Bibliotheek zonder boeken de trend?

– Nieuwe trend: bibliotheek zonder boeken-

Opening Kennismakerij door Henriette de Kok, directeur Bibliotheek Midden BrabantHet lijkt een nieuwe trend in de bibliotheekbranche: een bibliotheek zonder boeken. In Den Bosch werd eerder al een werkplaatsbibliotheek geopend, in Tilburg is het nu zover en ook van andere bibliotheken weet ik dat ze plannen hebben in die richting, want enkelen ervan belden al om te vragen of ik mee wilde denken.

De kennismakerij is een ontmoetingsplaats

Zover is het nu al wel in Tilburg. Daar werd september jl. door Henriette de Kok, directeur van Bibliotheek Midden Brabant, vol trots de Kennismakerij geopend, de werkplaats zonder boeken in de Spoorzone, achter het centraal station. Ik heb even met Henriette gesproken en ‘de bedoeling van de Kennismakerij is om als ontmoetingsplaats te dienen voor mensen die willen inspireren en kennis willen uitwisselen’. De beoogde doelgroepen zijn volgens haar ‘jongeren, zpp’ers, mensen die kennis hebben en willen delen, en mensen die een tentoonstelling, een workshop, lezing, of debat willen organiseren of bijwonen’.

Kennismakerij - werkplaatsbibliotheek of bibliotheek nieuwe stijl in Tilburg

Het eerste zaadje van de bibliotheek in de Spoorzone van Tilburg

De Kennismakerij is nu nog een voornamelijk lege, voormalige werkplaats van de NS. Maar dat is eigenlijk ook het idee achter dit concept. Althans zeker in overdrachtelijke zin. Want de ‘bibliotheek3.0′ is niet af, die moet door de mensen die er komen worden gecreëerd. De Kennismakerij moet ook worden gezien als het planten van het eerste zaadje van de bibliotheek in de Spoorzone, een gebiedsontwikkeling die de komende jaren in Tilburg moet gaan plaatsvinden. De opening van zo’n bibliotheekwerkplaats is dan natuurlijk een belangrijk signaal, en een zet in een politiek schaakspel met de gemeente en andere belanghebbenden, zo schat ik in. De inschatting van Henriette de Kok is, zo vertelde ze, dat over circa 4 jaar de gehele centrumlocatie van de bibliotheek Tilburg (die nu nog is gevestigd op het Koningsplein) verhuist naar de Spoorzone.

Wat ga je doen in een werkplaatsbibliotheek?

Wat me overigens wel fascineert is wat je na de opening met zo’n werkplaatsbibliotheek doet. Want de Kennismakerij zoals ie in Tilburg heet is geboren, maar nu begint het natuurlijk pas. Het schip is van wal, maar hoe zorg je dat het op gang komt? En dat met een lege ruimte, een bibliotheek zonder boeken, of althans een bibliotheek met bijna geen boeken. Dan moet je toch een goed verhaal hebben.

Actief aan de slag met social media? Doe mee aan de Social Media Bootcamp!

 

Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Volg nog dit najaar een training bij Webbieb:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s