5 marketing inkoppers op een rij gezet

Als bibliotheek, mediatheek en archief wil je net als elke andere organisatie dat je doelgroep weet wat je doet en gebruik maakt van je producten en diensten. Of dat nu het uitlenen van boeken is, knagende vragen beantwoorden, of een goede werkplek bieden, bijvoorbeeld voor stamboomonderzoek.

De kunst is wel om je doelgroepen te laten horen dat je er bent en goed voor het voetlicht te brengen wat je te bieden hebt. Hieronder 5 quick wins voor je marketing & PR.

5 marketing & PR inkoppers op een rij:

1. Promoot het inschrijven op je E-nieuwsbrief

Moedig op zoveel mogelijk plaatsen aan dat mensen uit je doelgroep lid worden van je E-nieuwsbrief. Heb je nog geen nieuwsbrief? Begin er dan zo snel mogelijk mee. Volgens Johannes Neuer van de New York Public Library is de E-nieuwsbrief nog steeds een van de krachtigste online tools voor marketing & PR doeleinden.

Stoepbord voor je bibliotheek | marketing inkoppers voor je bibliotheek2. Plaats een stoepbord

Zo oud als Methuzalem maar nog steeds effectief: een stoepbord. Zo zien mensen die buiten lopen dat je open bent en wat je op dit moment aan actualiteiten hebt om binnen te komen.

3. Nodig een bekende schrijver uit

Overal waar ik kom en waar ze een bekende schrijver of anderszins BN’er hebben uitgenodigd is dit een succes. Zo zet je je bibliotheek, mediatheek of archief goed op de kaart. Bekende voorbeelden zijn Maarten van Rossum, Nico Dijkshoorn en Kees van Kooten. Maar met Karin Luiten (Koken met Karin) of Wim Daniëls heb je ook gegarandeerd een volle bak.

Blind date met een boek | 5 marketing inkoppers voor je bibliotheek, mediatheek of archief4. Display een thematafel

Het is altijd slim om ‘iets’ uit je collectie eruit te lichten en extra te promoten. Dat kan prima met een thematafel. Dat kunnen voor de hand liggende thematafels zijn, zoals bijvoorbeeld reisgidsen richting de zomervakantie. Maar er zijn genoeg meer verrassende thematafels te bedenken: verfilmde boeken, boeken en lekker eten, etcetera. Of wat te denken van de ‘Blind date met een boek’-thematafel?

5. Bied goede koffie

Deze is natuurlijk bij iedereen bekend, maar wordt toch vaak over het hoofd gezien. Zorg voor goede koffie. Dit is een van de tips die ik hoorde van Ria Oudega, directeur van de druk bezochte nieuwe bibliotheek in Arnhem. Goede koffie regel je eenmalig door het aanschaffen van een goed apparaat en lekkere koffie. Hier moet je dus niet op bezuinigen, maar juist investeren in kwaliteit.

Wil je structureel werk maken van marketing? Ontwikkel een marketingplan!

Lees ook: Bibliotheek Eindhoven presenteert videomanifest

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Volg ook een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s