Boekenruil, waar een klein dorp groot in is

BoekenruilBurum. Wie kent het niet? Dit dorp in oostelijk Friesland (op z’n Fries: Boerum) telt ongeveer 615 inwoners en maakt deel uit van de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland. Burum heeft een dorpshuis, een christelijke basisschool, een hervormde kerk, een molen en… een bibliotheek!

Jazeker, een bibliotheek. Het werd bij mij onder de aandacht gebracht door Jacques Malschaert, directeur van Bibliotheekservice Fryslan.

De bibliotheek van Burum is heel bijzonder. Het heet Boekenruil en wordt georganiseerd door de bewoners zelf. Boekenruil is een online boekenruilplatform. Bewoners uit Burum zetten boeken die ze aan dorpsbewoners willen uitlenen op Boekenruil. Als iemand uit het dorp een boek wil lenen, gaat ie langs bij de aanbieder om het boek op te halen. Zo kunnen buurtbewoners met Boekenruil gemakkelijk onderling boeken uitlenen. Maar dat niet alleen, ze kunnen ook titels lenen uit de online catalogus van de Bibliotheek. Want de kans bestaat natuurlijk dat net dat ene boek niet in het bezit is van een dorpsbewoner. Zo biedt de online catalogus van Bibliotheekservice Fryslan uitkomst. En kan het boek op die manier toch worden geleend en gelezen.

Dorpsportaal BurumVolgens Jacques Malschaert laat dit initiatief zien dat het wel degelijk mogelijk is om in kleine kernen die te klein zijn voor een bibliotheek toch een vergelijkbare voorziening op peil te houden. Het vergt wel initiatief vanuit de lokale gemeenschap, ondersteuning vanuit Bibliotheekservice Fryslân én… samenwerking.

Hulde voor dit mooie initiatief. Waar een klein dorp groot in is.

Boekenruil in Burum is onderdeel van het burum.openportaal.nl. Boekenruil wordt gefaciliteerd door Bibliotheekservice Fryslân. Voor meer informatie neem contact op met BSF, tel. 058-284 77 84.

Lees ook de eerdere Biebvibes afleveringen:

Biebvibes #6: Opmars hospitality in de bibliotheek

Biebvibes #5: Nieuwe bibliotheek Wijchen

Biebvibes #4: Bieb Goes opent Seats2Meet

Biebvibes #3: voorleesbus Blikkie

Biebvibes #2: Stand alone bieb wordt combibieb

Biebvibes #1: Bibliotheek Eindhoven presenteert videomanifest

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Volg ook een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

Dit is de 7e aflevering in de nieuwe rubriek Biebvibes. Heeft jouw bibliotheek of mediatheek ook een positief geluid wat je in deze rubriek onder de aandacht wilt brengen? Neem dan contact op met Huub van Dommelen van Webbieb. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s