10 social media nieuwtjes van de afgelopen maand

Actueel nieuws over social media samengevat:

Maart 2017 was er opnieuw veel nieuws over social media platformen, zoals Facebook.

10 social media nieuwtjes van de afgelopen maand | Webbieb

Hieronder de 10 belangrijkste nieuwsitems rond social media van de afgelopen maand op een rij gezet.

Bij het nieuwsitem staat de link naar de bron van het artikel.

10x social media nieuws van de afgelopen maand – maart 2017:

1. Twitter telt gebruikersnamen in antwoorden niet meer mee voor karakterlimiet. De gebruikersnamen die mensen op Twitter gebruiken om antwoord te geven op andermans tweet, tellen voortaan niet meer mee voor het karakterlimiet van 140 tekens. Lees meer (bron).

Twitter2. Facebook stelt Snapchat-achtige functie voor iedereen beschikbaar. Sociaal netwerk Facebook heeft zijn Snapchat-achtige functie Stories wereldwijd beschikbaar gesteld. Hierdoor is de optie te gebruiken voor iedereen in de Facebook-app. Lees meer (bron).

3. CBS wil Twitter gebruiken als thermometer voor de samenleving . Het CBS wil Twitter gebruiken om te meten hoe gespannen de samenleving is. Sinds 2010 verzamelt het statistiekbureau alle openbare Nederlandse tweets en nu heeft het in kaart gebracht uit welke tweets onrust of onveiligheid blijkt. Lees meer (bron).

4. Instagram schermt binnenkort gevoelige content af.
Binnenkort worden foto’s en video’s met gevoelige inhoud afgeschermd op Instagram. De content kan nog wel worden bekeken door op de afbeelding of video te tappen. Lees meer (bron).

5. Facebook laat gebruikers livestreamen via pc en streamingsoftware. Facebook heeft zijn livestream functionaliteiten uitgebreid met de mogelijkheid om ook via een computer een livestream te starten. Lees meer (bron).

6. Instagram laat gebruikers live-video’s opslaan. Instagram voegt de mogelijkheid toe om live-video’s na uitzenden lokaal op te slaan. Online verdwijnen live-video’s na uitzending nog steeds. Lees meer (bron).

7. Nu.nl en Universiteit Leiden gaan factchecken voor Facebook: Om nepnieuws tegen te gaan, gaan de mensen van Nu.nl en Universiteit Leiden Facebook helpen met het checken van feiten. Ze krijgen toegang tot een speciaal dashboard waar ze berichten die door gebruikers als nep zijn gemarkeerd kunnen controleren. Nepnieuws wordt niet verwijderd van Facebook maak zal minder vaak getoond worden. Lees meer (bron).

8. YouTube lanceert eigen TV dienst met 40 zenders: YouTube lanceert in de komende maanden een eigen tv-dienst. Deze zal voorlopig alleen in de VS beschikbaar zijn. Klanten betalen 35 dollar (33 euro) per maand voor YouTube TV en ontvangen dan grote Amerikaanse zenders als ABC, CBS, Fox, NBC, ESPN, E!, National Geographic en Disney Channel. Ook het eigen kanaal YouTube Red is te volgen.. Lees meer (bron).

Instagram in je bibliotheek9. Voortaan ‘trending’ artikelen in LinkedIn. LinkedIn heeft in zijn app en op het web een nieuw onderdeel Trending Storylines gelanceerd. Hier vinden Amerikaanse gebruikers een selectie van artikelen over onderwerpen die ‘trending’ zijn. Lees meer (bron).

10. Instagram wordt webwinkel, concurrentie voor Pinterest. Instagram breidt de winkeloptie in zijn app uit. Duizenden bedrijven kunnen straks artikelen aanbieden via Instagram Shopping, met name kleding, juwelen en cosmetica. Lees meer (bron).

Wil je als bibliotheek, mediatheek of archief het maximale halen uit je social media?
Volg dan de training Met social media je doelgroepen bereiken.

Wil je de Social media Bootcamp voor Werkzoekenden & Ondernemers organiseren?
Hier meer info over het organiseren van de Social Media Bootcamp in jouw bieb!

10x social media nieuws van de afgelopen maand – februari 2017:

1. YouTube lanceert eigen TV dienst met 40 zenders. YouTube lanceert in de komende maanden een eigen tv-dienst. Deze zal voorlopig alleen in de Verenigde Staten beschikbaar zijn. Klanten betalen 35 dollar (33 euro) per maand voor YouTube TV… Lees meer (bron).

Twitter2. Nieuw op Instagram: zo plaats je meerdere foto’s & video’s als één post. Er is nu de mogelijkheid om meerdere foto’s en video’s in één post te plaatsen. Dit betekent dat je niet meer hoeft te kiezen als je een reeks mooie foto’s en video’s hebt gemaakt. Je kunt ze nu in één keer plaatsen… Lees meer (bron).

3. WhatsApp neemt na Instagram Stories-functie van Snapchat over. WhatsApp krijgt een stories-functie waarmee gebruikers met foto’s en video’s hun dag kunnen vastleggen. Instagram nam die functie eerder al van Snapchat over… Lees meer (bron).

4. Twitter beperkt bereik van pesttweets.
De maatregel zorgt ervoor dat accounts met kwetsende of aanvallende tweets ingeperkt worden, zonder dat deze gebruikers worden verbannen… Lees meer (bron).

5. YouTubers kunnen nu livestreamen vanuit de YouTube-app. Het heeft even op zich laten wachten, maar YouTube livestreams worden eindelijk breder uitgerold. Je moet helaas wel flink wat abonnees hebben om er nu gebruik van te maken… Lees meer (bron).

6. Facebook start initiatief tegen #nepnieuws. Facebook gaat in Frankrijk samenwerken met een aantal grote nieuwsorganisaties om te voorkomen dat er nepnieuws wordt gepubliceerd op het sociale-mediaplatform… Lees meer (bron).

7. ‘Snapchat heeft last van succes Instagram Stories’: Dit voorjaar moet het moment van Snapchat worden. Naar verluidt gaat het platform in maart de beurs op en volgens Amerikaanse media publiceert het bedrijf later deze week zijn financiële gegevens. Maar er is een kaper op de kust die succes van Snapchat probeert af te snoepen: Instagram… Lees meer (bron).

8. Zoekgedrag op Google gaat YouTube-reclames bepalen: Meer dan vijftig procent van alle YouTube views komt van mobiele apparaten. Google komt adverteerders nu tegemoet om deze markt beter te bespelen… Lees meer (bron).

Instagram in je bibliotheek9. Twitter laat gebruikers anonieme accounts automatisch negeren. Twitter wil pestgedrag en misbruik verder aanpakken en geeft gebruikers de mogelijkheid om onder meer accounts zonder foto te negeren….. Lees meer (bron).

10. Social media steeds belangrijker voor tijdschriften. In het vierde kwartaal van 2016 is het aantal likes/volgers van magazine merken op social media met 7 procent gestegen ten opzichte van het derde kwartaal. Vooral het aantal volgers op Youtube (+30 procent) en Instagram (+11 procent) nemen fors toe. … Lees meer (bron).

Wil je als bibliotheek, mediatheek of archief het maximale halen uit je social media?
Volg dan de training Met social media je doelgroepen bereiken.

Wil je de Social media Bootcamp voor Werkzoekenden & Ondernemers organiseren?
Hier meer info over het organiseren van de Social Media Bootcamp in jouw bieb!

10x social media nieuws van de afgelopen maand – januari 2017:

1. Instagram rolt live-functie voor Stories uit. Instagram heeft een livestreaming-functie beschikbaar gemaakt in de Stories-functie van de app, waarbij gebruikers live video kunnen uitzenden… Lees meer (bron).

Twitter2. Zoekgedrag op Google gaat YouTube-reclames bepalen. Meer dan vijftig procent van alle YouTube views komt van mobiele apparaten. Google komt adverteerders nu tegemoet om deze markt beter te bespelen… Lees meer (bron).

3. Moments in Twitter-app moet plaatsmaken voor Explore-tab. Twitter zal de Moments-sectie binnen de apps gaan vervangen door een nieuwe tab, genaamd Explore. Daar zullen meerdere functies onder geplaatst worden…. Lees meer (bron).

4. Dagelijks gebruik Facebook daalt onder jongeren en stijgt onder senioren’.
Uit het jaarlijkse socialmediaonderzoek van marketingonderzoeksbureau Newcom blijkt dat het gebruik van Facebook onder Nederlandse jongeren tussen de 15 en 19 afneemt ten opzichte van vorig jaar. Het gebruik onder ouderen neemt daarentegen toe… Lees meer (bron).

5. Snapchat past richtlijnen aan om nepnieuws tegen te gaan. Snapchat heeft de richtlijnen voor het maken van berichten op de Discover-dienst aangepast om nepnieuws en clickbait tegen te gaan. Dit moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat gebruikers niet naar een artikel gelokt worden met een afbeelding die er niets mee te maken heeft… Lees meer (bron).

6. Socialmedia cijfers 2017 over Facebook, SnapChat, Instagram en meer. Een aantal interessante bevindingen vanuit comScore over het actuele social media gebruik in Nederland… Lees meer (bron).

7. Opinie: je gebruikt de opvolger van Facebook en Twitter al: De grote traditionele sociale netwerken, Facebook en Twitter, staan er niet goed voor. Toch weet geen enkel nieuw sociaal netwerk het lang vol te houden… Lees meer (bron).

8. Zo werkt de nieuwe zoekfunctie van Snapchat: Snapchat krijgt eindelijk een zoekfunctie, waarmee het makkelijker wordt om vrienden of Discover-kanalen terug te vinden. Dit is hoe de Snapchat-zoekfunctie werkt… Lees meer (bron).

Instagram in je bibliotheek9. Instagram Stories krijgt foto- en videoreclames. Instagram heeft een nieuwe manier gevonden om geld te verdienen: binnenkort worden er Instagram Stories reclames aan je overzicht toegevoegd. Gelukkig kun je ze vooralsnog gemakkelijk overslaan…. Lees meer (bron).

10. ‘Facebook gaat reclameboodschappen in video’s toestaan’. Facebook geeft videomakers binnenkort de mogelijkheid om reclame toe te voegen aan hun video’s op het sociale netwerk. De reclame zou worden afgespeeld als de kijker ten minste twintig seconden van de video heeft gezien… Lees meer (bron).

Wil je als bibliotheek, mediatheek of archief het maximale halen uit je social media?
Volg dan de training Met social media je doelgroepen bereiken.

Wil je de Social media Bootcamp voor Werkzoekenden & Ondernemers organiseren?
Hier meer info over het organiseren van de Social Media Bootcamp in jouw bieb!

10x social media nieuws van de afgelopen maand – december 2016:

1. EU zet licht op groen voor overname LinkedIn door Microsoft. Microsoft mag van Brussel LinkedIn overnemen.. Voorwaarde is dat concurrentie tussen online sociale netwerken voor professionals mogelijk moet blijven… Lees meer (bron).

Twitter2. YouTube maakt livestreamen in 4K-resolutie mogelijk. Videosite YouTube maakt het mogelijk om zowel reguliere als 360 graden-livestreams in 4K-resolutie te streamen met een framerate van 60 frames per seconde… Lees meer (bron).

3. Facebook lanceert gameplatform in Messenger. Facebook voegt een gameplatform toe aan zijn berichtendienst Messenger. Onder meer klassiekers als Pacman, Arkanoid en Space Invaders zijn via het platform te spelen… Lees meer (bron).

4. Mogelijk meer stappen tegen datadeling Facebook en WhatsApp.
Facebook zou de datadeling met WhatsApp in Europa nog niet volledig hebben stilgezet, en kan volgens Europese toezichthouders daarom rekenen op ‘extra stappen’… Lees meer (bron).

5. Twitter sorteert ook in apps nu populaire reacties. Twitter toont nu ook in zijn mobiele apps nu populaire reacties op Tweets hoger, een functie die al langer in de webversie van het sociale netwerk zat… Lees meer (bron).

6. Twitter trekt niet volledig de stekker uit Vine . Twitter kondigde eind oktober aan te zullen stoppen met Vine. Nu blijkt dat het bedrijf de app toch nog een soort tweede leven geeft. De app zal geüpdatet worden naar Vine Camera… Lees meer (bron).

7. Facebook Messenger voegt maskers, filters en emoji toe aan camera. Je kunt de ingebouwde Facebook Messenger camera voortaan gebruiken om je foto’s op allerlei manieren op te leuken. … Lees meer (bron).

8. Livestream voortaan op te zetten in Twitter zelf. Je kunt nu direct een Twitter livestream starten. Voorheen moest je hier de Periscope-app voor gebruiken, maar de functies van die app zijn nu in Twitter zelf verwerkt… Lees meer (bron).

Instagram in je bibliotheek9. Snapchat introduceert groepchats en laat je zelf stickers maken. In Snapchat kon je naast het versturen van selfies met gekke maskers ook privegesprekken aangaan. Vanaf nu kun je met maximaal 16 mensen tegelijk een groepsgesprek aangaan… Lees meer (bron).

10. Google laat je zoeken op Twitter met 🍔, 🍆 en andere emoji. Voor zoekresultaten van Google kun je nu ook terecht op Twitter. Met slechts één emoji krijg je restaurants en andere lokale tips te zien… Lees meer (bron).

Wil je als bibliotheek, mediatheek of archief het maximale halen uit je social media?
Volg dan de training Met social media je doelgroepen bereiken.

Wil je de Social media Bootcamp voor Werkzoekenden & Ondernemers organiseren?
Hier meer info over het organiseren van de Social Media Bootcamp in jouw bieb!

10x social media nieuws van de afgelopen maand – november 2016:

1. Vloggers moeten voortaan sponsoring video’s duidelijk vermelden. Nederlandse vloggers moeten het voortaan duidelijk gaan vermelden als een video gesponsord is. Het Commissariaat voor de Media dreigt met boetes als vloggers zich er niet aan houden…. Lees meer (bron).

Twitter2. Facebook passeert miljard dagelijkse mobiele gebruikers. Het sociale netwerk heeft nu voor het eerst meer dan een miljard dagelijkse mobiele gebruikers en 1,18 miljard dagelijks actieve leden… Lees meer (bron).

3. Facebook wil waarschuwing voor nepnieuws plaatsen. Facebook wil maatregelen nemen tegen nepnieuws dat via het sociale netwerk wordt verspreid. Eén van de opties is dat gebruikers een waarschuwing te zien krijgen als ze een verhaal lezen dat onzin lijkt te zijn… Lees meer (bron).

4. Twitter wil kwetsende berichten aanpakken met woordfilters.
Twitter stelt zijn gebruikers voortaan in staat woorden te filteren in de notificaties. Hierdoor moeten Twitteraars zich beter kunnen weren tegen nare opmerkingen en andere onrust… Lees meer (bron).

5. Beursgang Snapchat aanstaande, mogelijk de grootste in twee jaar. Het moederbedrijf van de populaire berichtenapp heeft de aanvraag voor zijn beursgang op vertrouwelijke basis ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder SEC… Lees meer (bron).

6. Facebook maakte meer fouten bij berekening bereik lezers. Facebook heeft door een bug meer fouten gemaakt bij de berekening van het bereik dat berichten op de site hadden. Eerder bleek Facebook zijn videostatistieken al te overdrijven….. Lees meer (bron).

7. Instagram komt met live video-functie. Instagram werkt, in navolging van moederbedrijf Facebook en bijvoorbeeld YouTube, aan een live video-functie… Lees meer (bron).

8. WhatsApp deelt tijdelijk geen data meer met Facebook in EU. WhatsApp stopt tijdelijk met het delen van data met moederbedrijf Facebook voor advertenties. Privacyautoriteiten in de EU vroegen om een tijdelijke stop… Lees meer (bron).

Instagram in je bibliotheek9. Twitter uit de gratie op smartphone, vooral bij jongeren. Nederlanders maken steeds minder gebruik van Twitter op hun smartphone. Het afgelopen jaar is het gebruik afgenomen met 20 procent. Bij jongeren is de daling nog veel sterker… Lees meer (bron).

10. Ook WhatsApp krijgt Snapchat-achtige Verhalen-functie. In een recente bètaversie van chatapp WhatsApp is een functie opgedoken die lijkt op de Verhalen-functie die populair gemaakt werd door Snapchat.
Instagram, dat net als WhatsApp eigendom is van Facebook, voegde die functie eerder dit jaar ook al toe…. Lees meer (bron).

Wil je als bibliotheek, mediatheek of archief het maximale halen uit je social media?
Volg dan de training Met social media je doelgroepen bereiken.

Wil je de Social media Bootcamp voor Werkzoekenden & Ondernemers organiseren?
Hier meer info over het organiseren van de Social Media Bootcamp in jouw bieb!

10x social media nieuws van de afgelopen maand – oktober 2016:

1. Twitter stopt met video-app Vine. Twitter stopt met video-app Vine, waarmee gebruikers video’s van zes seconden kunnen maken en delen… Lees meer (bron).

Twitter2. WhatsApp introduceert videogesprekken op Android. WhatsApp maakt het voor sommige Android-gebruikers mogelijk om te videobellen. De functie is daarom vooralsnog beperkt bruikbaar… Lees meer (bron).

3. Snapchat Top Social Platform for Teens. Snapchat’s growth as the preferred social platform for teenagers continues to outpace other social platforms, and it’s cutting into Facebook usage…. Lees meer (bron).

4. ‘Social media stompen de empathie niet af’.
Uit onderzoek blijkt: Jongeren die veel sociale media gebruikten, waren het jaar daarop een tikkeltje meer empathisch geworden – meer dan de jongeren die weinig appten en chatten…. Lees meer (bron).

5. Zo gebruik je end-to-end-encryptie in Facebook Messenger. Ook Facebook Messenger beschikt nu over end-to-end-encryptie. Daarmee ben je ervan verzekerd dat niemand zomaar jouw berichten kan inzien…. Lees meer (bron).

6. WhatsApp geeft gebruikers mogelijkheid om te tekenen op afbeeldingen. WhatsApp krijgt een nieuwe functie waarmee op foto’s getekend kan worden. Verder krijgt de app de mogelijkheid om het scherm van de telefoon te laten dienen als flitser voor selfies…. Lees meer (bron).

7. Facebook krijgt marktplaatsfunctie voor tweedehands spullen. Facebook begint met het uitrollen van een marktplaatsfunctie waarmee gebruikers tweedehands spullen kunnen aanbieden en kopen… Lees meer (bron).

8. ‘Nederlanders onderschatten gevaren op internet’. Veel Nederlanders onderschatten de gevaren die ze op internet lopen. Zeven op de tien mensen maakt zich weinig tot zeer weinig zorgen over zijn of haar digitale veiligheid, terwijl 70 procent te maken krijgt met phishing. … Lees meer (bron).

Instagram in je bibliotheek9. Twitter stelt Moments voor iedereen beschikbaar. Sociaal netwerk Twitter stelt zijn Moments-functie voor iedereen beschikbaar. Moments zijn gebundelde tweets die één verhaal vertellen… Lees meer (bron).

10. YouTube roept hulp gebruikers in bij modereren. YouTube roept de hulp in van zijn gebruikers bij het modereren van de videos die op de videodienst geüpload worden. Op die manier moet een halt worden toegeroepen aan de vaak giftige commentaarsecties onder veel videos… Lees meer (bron).

Wil je als bibliotheek, mediatheek of archief het maximale halen uit je social media?
Volg dan de training Met social media je doelgroepen bereiken.

Wil je de Social media Bootcamp voor Werkzoekenden & Ondernemers organiseren?
Hier meer info over het organiseren van de Social Media Bootcamp in jouw bieb!

10x social media nieuws van de maand ervoor – september 2016:

1. Snapchat steeds populairder onder twintigers en dertigers. Snapchat is in Nederland het populairst onder tieners, maar de app wordt steeds populairder onder 20 tot 39 jarigen… Lees meer (bron).

Twitter2. YouTube roept hulp gebruikers in bij modereren. YouTube roept de hulp in van zijn gebruikers bij het modereren van de videos die op de videodienst geüpload worden… Lees meer (bron).

3. Facebook laat apps geanimeerde profielfoto’s maken. Appontwikkelaars mogen voortaan geanimeerde profielfoto’s maken voor op het sociale netwerk Facebook. De nieuwe functie maakt het makkelijk om bijvoorbeeld een animatie van een app aan een profielfoto toe te voegen… Lees meer (bron).

4. Twitteraars vieren feest! Je kunt nu écht 140 tekens gebruiken.
Het is al jarenlang een doorn in het oog van menig twitteraar: retweets, polls, foto’s, video’s en gifjes snoepten allemaal van je tekenlimiet af. Tot nu. Twitter heeft er namelijk voor gekozen om al deze extraatjes niet meer tot de karakterlimiet van 140 tekens te rekenen… Lees meer (bron).

5. Facebook werkt aan openbare groepsgesprekken in Messenger. Facebook lijkt te werken aan het beschikbaar maken van openbare groepsgesprekken in Messenger.
Het moet mogelijk worden om een groepsgesprek aan te maken in Messenger en die via een link te delen met anderen… Lees meer (bron).

6. YouTube lanceert eigen sociale netwerk. Videodienst YouTube heeft zijn eigen sociale netwerk gelanceerd: YouTube Community. Binnen het nieuwe deel van de dienst kunnen gebruikers naast video ook tekst, beelden en gifjes delen met elkaar… Lees meer (bron).

7. Twitter breidt Direct Messages uit met ‘chat’-features. Twitter heeft zijn functionaliteit voor Direct Messages uitgebreid, waardoor gebruikers onder andere kunnen zien of hun bericht is gelezen door de ontvanger. Ook wordt getoond of de gesprekspartner aan het typen is… Lees meer (bron).

8. Instagram laat je nu eindelijk inzoomen op foto’s. Instagram maakt bekend dat de komende weken iedereen de optie krijgt om in te zoomen. Dit doe je – net als in veel andere apps – door je vingers naar elkaar toe, of van elkaar af te vegen, waarmee je vervolgens details in beeld brengt. … Lees meer (bron).

Instagram in je bibliotheek9. Facebook gaat verticale video’s beter afbeelden. Verticale video’s op Facebook gaan er in een volgende update een stuk beter uitzien. Het sociale netwerk loopt hiermee namelijk flink achter vergeleken met bijvoorbeeld Snapchat…. Lees meer (bron).

10. Instagram-gebruikers krijgen volgsuggesties in vorm van Stories. Instagram gaat zijn gebruikers volgsuggesties in de vorm van Stories in de Verkennen-sectie van de app geven…. Lees meer (bron).

Wil je als bibliotheek, mediatheek of archief het maximale halen uit je social media?
Volg dan de training Met social media je doelgroepen bereiken.

Wil je de Social media Bootcamp voor Werkzoekenden & Ondernemers organiseren?
Hier meer info over het organiseren van de Social Media Bootcamp in jouw bieb!

10x social media nieuws van de maand ervoor – augustus 2016:

1. YouTube springt in op vlogtrend en introduceert Backstage. YouTube voegt dit jaar een nieuwe dimensie toe aan het ‘plat’ video’s kijken: Backstage. Hier kunnen YouTubers in gesprek gaan met hun fans en unieke content kunnen delen…. Lees meer (bron).

Twitter2. Snapchat begint binnenkort met advertenties aangepast op gebruik. Snapchat zou binnenkort beginnen met het tonen van advertenties die het bedrijf aanpast op basis van wat gebruikers in de app doen … Lees meer (bron).

3. WhatsApp open voor bedrijven. WhatsApp wil dat bedrijven de berichtendienst gaan gebruiken voor commerciële berichtjes over aanbiedingen en speciale acties. De app heeft daarom zijn privacyvoorwaarden aangepast…. Lees meer (bron).

4. Content is vanaf nu beter vindbaar op LinkedIn. LinkedIn komt met een verbeterde zoekfunctie in zijn mobiele app, die ook blogposts kan vinden op basis van zoekwoorden… Lees meer (bron).

5. Twitter rolt nachtmodus uit voor iOS-gebruikers. Twitter is begonnen met het uitrollen van een nachtmodus voor gebruikers van de Twitter-app op iOS… Lees meer (bron).

6. Pinterest neemt later-lezen-dienst Instapaper over. Met Instapaper kunnen gebruikers artikelen op internet opslaan en die later op de site of in de app van de dienst teruglezen… Lees meer (bron).

7. Facebook komt met videochat-app voor mensen tot 21 jaar. Facebook heeft een app uitgebracht die is gericht op mensen tot 21 jaar, en boven die leeftijd slechts beperkt te gebruiken is. De app Lifestage draait helemaal om video… Lees meer (bron).

8. Twitter geeft alle gebruikers toegang tot kwaliteitsfilter. Twitter geeft al zijn gebruikers toegang tot zijn kwaliteitsfilter, een functie waarmee onder meer kwetsende tweets en spam automatisch uit de tijdlijn verdwijnen… Lees meer (bron).

Instagram in je bibliotheek9. Introductie Instagram Stories. Instagram gaat de hype van Snapchat achterna, en introduceert een nieuwe functie die wel erg overeen komt met de Verhalenfunctie van Snapchat… Lees meer (bron).

10. LinkedIn ziet omzet en ledenbestand groeien. De zakelijke netwerksite LinkedIn, die wordt overgenomen door Microsoft, heeft in het tweede kwartaal een fors hogere omzet behaald en het ledenbestand zien groeien… Lees meer (bron).

Wil je als bibliotheek, mediatheek of archief het maximale halen uit je social media?
Volg dan de training Met social media je doelgroepen bereiken.

Wil je de Social media Bootcamp voor Werkzoekenden & Ondernemers organiseren?
Hier meer info over het organiseren van de Social Media Bootcamp in jouw bieb!

10x social media nieuws van de maand ervoor – juli 2016:

1. Twitter maakt aanvragen geverifieerde status voor iedere gebruiker mogelijk. Twitter gaat een formulier beschikbaar stellen waarmee alle gebruikers een geverifieerde status kunnen aanvragen… Lees meer (bron).

Twitter2. Facebook test Snapchat-achtige Quick Updates. Het enorme succes van Snapchat is bij Facebook niet onopgemerkt gebleven. Screenshots laten een nieuwe functie zien met verdwijnende foto’s die duidelijk door Snapchat geïnspireerd is… Lees meer (bron).

3. Video’s opnemen en versturen via Hangouts kan nu ook in Android. Het is nu mogelijk om video`s op te nemen en te versturen via Hangouts. Deze functie zat al langer in de iOS-versie, maar ontbrak nog op Android… Lees meer (bron).

4. Facebook laat je nu video’s offline opslaan in de Android-app. Facebook voegt een nieuwe functie toe aan de Android-app, waarmee je video’s kunt opslaan. Zo kun je ze gemakkelijk op een later moment terugkijken, zonder dat je er data mee verbruikt… Lees meer (bron).

5. Snapchat introduceert functie om foto’s te bewaren en te doorzoeken. Snapchat komt met Memories, een manier om foto’s gemaakt in de app te bewaren en te zoeken. De functie werkt met een veeg omhoog vanaf het opstartscherm met de camera…. Lees meer (bron).

6. Facebook brengt Instant Articles uit voor zijn chat-app Messenger. Facebook brengt Instant Articles uit voor zijn chat-app Messenger. Daardoor kunnen gebruikers de snellere webpagina’s zien in de chat-applicatie… Lees meer (bron).

7. Instagram komt met anti-pest tool. Instagram bouwt een tool in, waarbij gebruikers ervoor kunnen kiezen om bepaalde reacties te weren. Hierdoor kunnen ze bepaalde woorden, zinnen en emoticons automatisch weigeren, of zelfs de mogelijkheid van reageren uitschakelen…. Lees meer (bron).

8. ‘Snapchat wil gezichtsherkenning voor bescherming privacy’. Snapchat onderzoekt hoe het gezichtsherkenningstechnologie kan gebruiken om de privacy op het sociale netwerk te waarborgen… Lees meer (bron).

Instagram in je bibliotheek9. Vrienden krijgen voorrang op bedrijven van Facebook. Blijkbaar zijn veel mensen bezorgd dat ze belangrijke statusberichten van vrienden te missen. Facebook maakt daarom het aandeel van vrienden en familie op je nieuwsoverzicht groter… Lees meer (bron).

10. Screenen van medewerkers via social media vaak onrechtmatig. Bedrijven mogen geen irrelevante gegevens van socialmediaprofielen van sollicitanten en medewerkers verwerken, ook niet als die daar toestemming voor hebben gegeven. Die uitspraak deed de Autoriteit Persoonsgevens… Lees meer (bron).

Wil je als bibliotheek, mediatheek of archief het maximale halen uit je social media?
Volg dan de training Met social media je doelgroepen bereiken.

Wil je de Social media Bootcamp voor Werkzoekenden & Ondernemers organiseren?
Hier meer info over het organiseren van de Social Media Bootcamp in jouw bieb!

10x social media nieuws van de maand ervoor – juni 2016:

1. Facebook-functie genereert compilatievideo van foto’s en video’s. Facebook komt met een nieuwe functie, waarbij software van het sociale netwerk compilatievideo’s maakt met foto’s en video’s van een gebruiker… Lees meer (bron).

Twitter2. Twitter laat gebruikers virtuele stickers op foto’s plaatsen. Twitter introduceert stickers die gebruikers kunnen plakken op foto’s die ze via het sociale medium willen verspreiden… Lees meer (bron).

3. Youtube laat ook mobiele gebruikers livestreamen. Youtube brengt zijn livestreamingfunctie ook naar mobiele apps. Daarmee kunnen gebruikers nu ook met hun smartphone livebeelden uitzenden op de videodienst… Lees meer (bron).

4. Instagram begint uitrol niet-chronologische tijdlijn. Fotodeeldienst Instagram is begonnen met de uitrol van zijn nieuwe tijdlijn. Daarin zijn foto’s niet langer op volgorde van plaatsmoment gerangschikt… Lees meer (bron).

5. Instagram gaat berichten en profielen vertalen. Instagram werkt aan een gloednieuwe functie die het een stuk makkelijker maakt om buitenlandse mensen te volgen. Door berichten in 24 verschillende talen te vertalen, snap je voortaan beter wat er gezegd wordt… Lees meer (bron).

6. Tumblr maakt details nieuwe livevideoplatform bekend. Blogdienst Tumblr heeft bekendgemaakt dat gebruikers voortaan live video kunnen streamen… Lees meer (bron).

7. Instagram stoomt door naar half miljard gebruikers. De fotodienst heeft nu meer dan 500 miljoen maandelijks actieve gebruikers, Twitter heeft er zo’n 320 miljoen… Lees meer (bron).

8. Snapchat gaat advertenties tussen Verhalen plaatsen. Snapchat gaat binnenkort meer ruimte vrij te maken voor gesponsorde Snapchat Verhalen. Deze advertenties vind je terug tussen de snaps van je vrienden... Lees meer (bron).

Instagram in je bibliotheek9. De Facebook 20%-regel is niet meer. De 20%-tekstregel van Facebook is afgeschaft. Dit betekent dat advertenties niet meer afgekeurd worden als deze te veel tekst bevatten… Lees meer (bron).

10. Microsoft wil LinkedIn kopen. Microsoft wil LinkedIn overnemen voor ongeveer 23,3 miljard euro. LinkedIn blijft na de overname vooralsnog onafhankelijk van Microsoft… Lees meer (bron).

Wil je als bibliotheek, mediatheek of archief het maximale halen uit je social media?
Volg dan de training Met social media je doelgroepen bereiken.

Wil je de Social media Bootcamp voor Werkzoekenden & Ondernemers organiseren?
Hier meer info over het organiseren van de Social Media Bootcamp in jouw bieb!

10x social media nieuws van de maand ervoor – mei 2016:

1. YouTube pakt downloadsites voor video’s aan. YouTube pakt websites aan waarop video’s van de site kunnen worden gedownload. Beheerders van zulke websites wordt gevraagd te stoppen, anders worden er juridische stappen gezet… Lees meer (bron).

Twitter2. Twitter houdt limiet van 140 tekens maar er ontstaat toch meer ruimte. Twitter gaat enkele grote veranderingen doorvoeren aan de manier waarop we tweeten. Het limiet van 140 tekens? Dat blijft, maar toch gaat er veel meer in een tweet passen… Lees meer (bron).

3. Google Hangouts blijft ondanks Allo en Duo gewoon bestaan. Toen Google de nieuwe chat-apps Allo en Duo onthulde, vroegen we ons af wat dit zou betekenen voor Google Hangouts. Nu blijkt dat trouwe Hangouts-gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken… Lees meer (bron).

4. WhatsApp als contactkanaal in de bibliotheek. 8 vragen aan Hester van Randen van de Mediatheek van NHL Hogeschool in Leeuwarden over de invoering van WhatsApp als klantcontactkanaal. In april 2016 is de mediatheek daarmee begonnen… Lees meer (bron).

5. Pinterest start eigen versie van ‘trending topics’. Pinterest heeft voortaan zijn eigen versie van ‘trending topics’, genaamd Featured Collections. Anders dan bij Twitter kiest Pinterest de onderwerpen zelf, samen met merken en ‘influencers’… Lees meer (bron).

6. YouTube komt met chatdienst binnen mobiele app. YouTube gaat een eigen chatdienst in de mobiele app aanbieden. Via die chatdienst kunnen gebruikers links naar video’s delen met contactpersonen.. Lees meer (bron).

7. Instagram heeft compleet nieuw design. In het nieuwe ontwerp staan de kleuren zwart en wit centraal, waardoor het geheel overzichtelijker oogt en foto’s prominenter in beeld staan. Aan de indeling van de app zelf is echter weinig veranderd… Lees meer (bron).

8. Facebook brengt aangepaste fotoapp Moments uit in Europa. Een aangepaste versie van de fotodeelapp Moments is vanaf nu te downloaden voor Android en iOS. Moments staat los van de Facebook-app en is gratis te downloaden.. Lees meer (bron).

Instagram in je bibliotheek9. WhatsApp lanceert desktop-app: zo gebruik je ‘m. We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het zover: WhatsApp heeft een officiële desktop-app gelanceerd. Voor de app heb je nog wel je smartphone nodig… Lees meer (bron).

10. Video’s gemaakt met Periscope kunnen voortaan permanent opgeslagen worden. Het is vanaf nu mogelijk om video’s gemaakt met Periscope permanent op te slaan en niet slechts voor 24 uur zoals tot nu het geval was… Lees meer (bron).

Wil je als bibliotheek, mediatheek of archief het maximale halen uit je social media?
Volg dan de training Met social media je doelgroepen bereiken.

Wil je de Social media Bootcamp voor Werkzoekenden & Ondernemers organiseren?
Hier meer info over het organiseren van de Social Media Bootcamp in jouw bieb!

10x social media nieuws van de maand ervoor – april 2016:

1. Snapchat breidt karakterlimiet voor fotobijschriften uit. Snapchat heeft de limiet voor fotobijschriften in de app uitgebreid. Voorheen konden gebruikers slechts 33 karakters gebruiken om een foto te begeleiden, nu is dat aantal “meer dan verdubbeld”… Lees meer (bron).

Twitter2. Facebook-app omschrijft foto’s in spraak voor blinden. Facebook heeft zijn iOS-app geüpdatet met een functie die het mogelijk maakt om foto’s in spraak te omschrijven. Zo kunnen blinden ‘zien’ wat anderen op het sociale netwerk plaatsen… Lees meer (bron).

3. Facebook zet groots in op het livestreamen van video. Zo kunnen gebruikers nu een livestream op bijvoorbeeld een evenementpagina plaatsen, video’s op onderwerp zoeken en livestreams van over de hele wereld bekijken… Lees meer (bron).

4. Youtube lanceert gamestreamingdienst in Nederland. Youtube heeft zijn gamestreamingdienst Youtube Gaming donderdag gelanceerd in Nederland.
De dienst werd eind 2015 al gelanceerd door Youtube, maar de apps waren nog niet beschikbaar in Nederland… Lees meer (bron).

5.Facebookgebruikers delen minder. Gedeelde info minder persoonlijk. Facebookgebruikers plaatsen niet alleen minder berichten op de site, de informatie die zij delen wordt ook steeds minder persoonlijk. Het aantal berichten dat wordt gedeeld op het sociale medium is tussen medio 2014 en medio 2015 met 5,5 procent gedaald… Lees meer (bron).

6. Snapchat laat emoji in video’s meebewegen. Emoji die in Snapchat op bewegende onderwerpen worden geplakt, bewegen voortaan met dat onderwerp mee.
Gebruikers van Snapchat konden al emoji aan video’s toevoegen, maar de plaatjes bleven tot nu toe op één plek staan.. Lees meer (bron).

7. Facebook maakt streamen naar site vanaf elk apparaat mogelijk. Facebook-ceo Mark Zuckerberg heeft op de jaarlijkse F8-conferentie aangekondigd dat het sociale netwerk een video-api beschikbaar wil stellen, waarmee vanaf elk apparaat direct live video naar de site gestreamed kan worden… Lees meer (bron).

8. WhatsApp krijgt voicemail, videobellen en zip-ondersteuning. WhatsApp krijgt binnenkort een volwaardige voicemail-functie en maakt het ook mogelijk om documenten als zip te verpakken en daarna pas op te sturen. Gelekte screenshots laten zien dat we deze features binnenkort kunnen verwachten… Lees meer (bron).

Instagram in je bibliotheek9. 29 miljoen nieuwe leden voor LinkedIn. Sociaal netwerk LinkedIn meldt zijn grootste omzetgroei sinds 2014. Er kwamen ook nog eens 29 miljoen gebruikers bij. Het aantal unieke bezoekers bedraagt nu 106 miljoen…. Lees meer (bron).

10. Facebook Messenger krijgt belfunctie voor groepen. De populaire chatdienst Facebook Messenger heeft een belfunctie voor groepen gekregen. Hierdoor wordt het mogelijk om met meerdere mensen een audiogesprek te starten… Lees meer (bron).

Wil je als bibliotheek, mediatheek of archief het maximale halen uit je social media?
Volg dan de training Met social media je doelgroepen bereiken.

Wil je de Social media Bootcamp voor Werkzoekenden & Ondernemers organiseren?
Hier meer info over het organiseren van de Social Media Bootcamp in jouw bieb!

10x social media nieuws van de maand ervoor – maart 2016:

1. Meerkat stopt met livestreamen. Meerkat stopt met livestreamen. De app heeft het gevecht met Facebook en Twitters Periscope verloren.Lees meer (bron).

Twitter2. Periscope zendt 200 miljoen keer uit in eerste jaar. Ook maakt de livestreamapp bekend dat er inmiddels elke dag ruim 110 jaar aan live video bekeken wordt… Lees meer (bron).

3. Facebook Lite heeft 100 miljoen actieve gebruikers. Facebook Lite, de versimpelde Facebook-app die moet zorgen voor minder dataverbruik, heeft wereldwijd 100 miljoen actieve gebruikers… Lees meer (bron).

4. Facebook, Google en WhatsApp verbeteren encryptie. Facebook voorziet Whatsapp  van een update waardoor niet alleen tekstberichten, maar ook audiogesprekken versleuteld worden verstuurd. Ook Facebook Messenger krijgt de beschikking over verbeterde beveiliging. Google wil haar systeem om versleutelde e-mails mee te sturen breder toepassen…. Lees meer (bron).

5. Twitter houdt vast aan limiet van 140 tekens in tweets. Twitter heeft laten weten dat er geen nieuwe limiet zal komen voor het aantal tekens in tweets. Begin dit jaar waren er geruchten dat het platform een dergelijke wijziging van plan was… Lees meer (bron).

6. Snapchat breidt chat uit met video- en belfunctie. Snapchat heeft de chatfunctie in zijn apps vernieuwd, waardoor naast foto’s en video’s ook stickers en een belfunctie gebruikt kunnen worden. Snapchat spreekt van ‘Chat 2.0’… Lees meer (bron).

7. Kwakkelend Twitter bestaat 10 jaar. Tien jaar na de oprichting is het nog altijd wachten op de eerste dat Twitterzwarte cijfers schrijft. Toch zijn er heus wel redenen om optimistisch te zijn over de kansen van het sociale netwerk, maar het is goed zoeken… Lees meer (bron).

8. Pinterest breidt ‘buyable pin’ uit naar web. Binnenkort wordt het mogelijk om producten te kopen op de website van Pinterest. Tot nu toe was dat alleen mogelijk via de apps voor iOS en Android… Lees meer (bron).

Instagram in je bibliotheek9. Na Twitter en Facebook begint ook YouTube met livestreaming. YouTube werkt aan een livestreamingapp YouTube Connect. Dat schrijft Venture Beat. Het moet een concurrent worden van Twitters Periscope en Facebook Live… Lees meer (bron).

10. WhatsApp aanwezig op 92 procent van alle smartphones in Nederland. WhatsApp is aanwezig op 92 procent van alle smartphones in Nederland en maakt daarmee een gestage groei door. Facebook Messenger is aanwezig op 57 procent van alle apparaten, dat zijn er ongeveer zeven miljoen… Lees meer (bron).

Wil je als bibliotheek, mediatheek of archief het maximale halen uit je social media?
Volg dan de training Met social media je doelgroepen bereiken.

Wil je de Social media Bootcamp voor Werkzoekenden & Ondernemers organiseren?
Hier meer info over het organiseren van de Social Media Bootcamp in jouw bieb!

10x social media nieuws van de maand ervoor – Februari 2016:

1. Twitter presenteert vernieuwde feed met ‘beste’ tweets bovenaan.
Lees meer (bron).

2. YouTube laat gebruikers objecten in video’s anonimiseren.
… Lees meer (bron).

3. Facebook brengt schermvullende reclames naar mobiel.
Lees meer (bron).

4. Instagram voegt mogelijkheid tot account-wisselen toe.
Lees meer (bron).

5. Facebook maakt 5 nieuwe reactieknoppen voor ‘vind ik leuk’-knop beschikbaar.  … Lees meer (bron).

6. Elk medium met Facebook-pagina kan vanaf april Instant Articles publiceren.
Lees meer (bron).

7. Shoppen kan binnenkort ook met Snapchat.
Lees meer (bron).

8. Twitter voegt zoekfunctie voor gif-afbeeldingen toe.
… Lees meer (bron).

9. Gebruikersaantal Twitter groeit niet meer.
Lees meer (bron).

10. Youtube gaat live 360-gradenvideo uitzenden.
Lees meer (bron).

10x social media nieuws van de maand ervoor – januari 2016:

1. Facebook start met live video voor alle gebruikers.
Lees meer (bron).

2. Deze nieuwe functies komen mogelijk naar Snapchat.
… Lees meer (bron).

3. Sociale media in Nederland 2016: WhatsApp overstijgt Facebook.
Lees meer (bron).

4. Facebook introduceert vijf emoticons naast ‘vind ik leuk’.
…. Lees meer (bron).

5. Twitter overweegt karakterlimiet te verruimen van 140 naar 10.000.
… Lees meer (bron).

6. Zo gaat de Facebook-app je privacy beter waarborgen.
Lees meer (bron).

7. ‘WhatsApp krijgt optie om data te delen met Facebook’.
Lees meer (bron).

8. Youtube kondigt hdr-ondersteuning aan.
… Lees meer (bron).

9. Facebook Messenger snelst groeiende app van 2015.
Lees meer (bron).

10. Twitter integreert Periscope-video’s in tijdlijn.
Lees meer (bron).

10x social media nieuws van de maand ervoor – december 2015:

1. Zo gebruiken jongeren Instagram, Snapchat & YouTube in 2016.
Lees meer (bron).

2. Linkedin vernieuwt app voor Android en iOS.
… Lees meer (bron).

3. Facebook-feed wordt ook offline beschikbaar.
Lees meer (bron).

4. Google voegt features toe aan vernieuwde Google+.
Lees meer (bron).

5. Privacyorganisaties sommeren Facebook te stoppen met datadoorgifte naar VS.
… Lees meer (bron).

6. Google Photos maakt delen van albums mogelijk.
Lees meer (bron).

7. Facebook lanceert Instant Articles in Nederland.
Lees meer (bron).

8. Jongeren online: digital naives, multitasken en altijd jezelf zijn.
… Lees meer (bron).

9. ‘Sfeer op Twitter is verbeterd’.
Lees meer (bron).

10. Instagram introduceert ‘3D Touch’ in Android-app.
Lees meer (bron).

Wil je als bibliotheek, mediatheek of archief het maximale halen uit je social media?
Volg dan de training Met social media je doelgroepen bereiken.

Wil je de Social media Bootcamp voor Werkzoekenden & Ondernemers organiseren?
Hier meer info over het organiseren van de Social Media Bootcamp in jouw bieb!

Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s