Maand van de Geschiedenis, maak er samen werk van!

Breed thema met veel mogelijkheden.

Tussen droom en daad-Maand van de GeschiedenisOktober is de Maand van de Geschiedenis. Door heel het land zijn er activiteiten georganiseerd, van lezingen, filmavonden, festivals en muziek tot theater, kinderactiviteiten en proeverijen. Dit jaar is het thema Tussen Droom & Daad. Een breed thema, want je kunt er alle kanten mee op.

Wat doen bibliotheken in de Maand van de Geschiedenis?

Als je kijkt op de website van de Maand van de Geschiedenis, dan zie je dat de meeste activiteiten worden georganiseerd door archieven en musea. Superleuk, maar waar blijven de bibliotheken? Natuurlijk zijn er wel bibliotheken die activiteiten organiseren, maar deze vallen eerlijk gezegd een beetje in het niet tussen de grote aantallen musea en archieven. Zonde, want juist bibliotheken kunnen gemakkelijk meedoen met de Maand van de Geschiedenis door hun grote collectie. De bibliotheek is immers nog steeds een belangrijke bron voor als je meer wilt weten over de geschiedenis!

Wat je zou kunnen doen? Denk bijvoorbeeld aan het geven van een lezing, of een workshop genealogie. Of denk eens aan filmvoorstellingen met boekverfilmingen rondom het thema Tussen Droom en Daad. Heb je echter geen budget voor een activiteit? Ook in de bibliotheek zelf kun je nog genoeg doen met de Maand van de Geschiedenis. Maak bijvoorbeeld een tafel rondom thema Droom en Daad, met boeken, dvd’s en games. Zo heb je met weinig inspanning toch een leuke invulling voor de Maand van de Geschiedenis. Maar er zijn bibliotheken die meer doen. Zo organiseert Bibliorura op 26 oktober een lezing over politiek tekenaar Louis Raemaekers.

Geschiedenis maak je samen

Dag van de Arnhemse GeschiedenisEen andere optie is om natuurlijk samen te werken met partners, zoals archieven of musea. Twee kunnen immers meer dan één en samen kom je vaak tot leuke, creatieve ideeën.  Vaak delen archieven en bibliotheken al een gebouw met elkaar, maar wordt er nog niet inhoudelijk samengewerkt. Beter een goede buur dan een verre vriend zeggen ze niet voor niets, dus ga met elkaar in gesprek! In Apeldoorn en Arnhem hebben ze dit al begrepen.

CODA Apeldoorn (bibliotheek, museum, archief) organiseert de tentoonstelling Droombruiloft. En in Arnhem organiseert de bibliotheek samen met andere partners een DAG van de Arnhemse Geschiedenis. Het landelijke thema “tussen droom en daad” is vertaald naar tientallen activiteiten in de stad, waaronder de Rozet. Dit is een goed voorbeeld van een samenwerking tussen een bibliotheek en andere partijen, waaronder het erfgoedcentrum. Het voordeel van zo’n samenwerking is ook dat je beide vaak een andere kijk hebt op dingen, waardoor er vernieuwende projecten kunnen ontstaan.  Geschiedenis maak je immers samen!

 Lees ook: Historie ontdekken in de bieb.

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Volg ook een training bij Webbieb:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s