Biebvibes#7: de bibliotheek van het TextielMuseum

Biebvibes: positieve geluiden uit de informatiewereld.

In deze aflevering van Biebvibes aandacht voor een bijzondere bibliotheek, namelijk die van het TextielMuseum in Tilburg. Ik had een afspraak met de bibliothecaris daarvan, Jantiene van Elk. Ik maakte kennis met Jantiene tijdens de lezing van David Lankes in de Spoorzone in Tilburg. Niet geheel toevallig, zo bleek later.

Bibliotheek belangrijk onderdeel van het museum

De bibliotheek van het TextielMuseum in TilburgDe bibliotheek vormt samen met het museumgedeelte en het TextielLab het TextielMuseum. Het hart van de bibliotheek bestaat uit een collectie van 20.000 boeken en een grote reeks aan tijdschriften met thema’s als textielindustrie, textieltechniek, beeldende kunst en textielvormgeving. De basis daarvoor is de verzameling boeken die in 1958 is verkregen uit de erven van Driessen, een textieldrukker uit Leiden.

Zowel over kunsthistorische onderwerpen als over de allernieuwste materialen en technieken is er informatie te vinden. Daarnaast is er documentatie en zijn er archieven van kunstenaars, vormgevers en diverse textielbedrijven, zo valt te lezen op de website van de bibliotheek.

De bibliotheek is een moderne, sfeervolle ruimte. In de bibliotheek zijn 3 medewerkers in dienst en soms een stagiair. Die zitten niet in een apart kantoor maar hebben hun werkplek in de bibliotheek. Dat geeft een informele huiskamersfeer waardoor er makkelijk contact is met bezoekers.

Opvallend in de bibliotheek

Stalenkast in de bibliotheek van het TextielMuseum in TilburgWat deze bibliotheek opvallend maakt is dat er niet alleen boeken zijn te vinden, of online bronnen. Er is ook de zgn. stalenkast. Hierin wordt een selectie van stalenboeken, -bunches en -mappen bewaard. Heel bijzonder om allerlei grotere en kleinere lappen stof van huishoudtextiel, interieurtextiel, handwerktechnieken enz. hier in de bibliotheek bewaard te zien. Gezien de kenmerken die de stoffen bezitten zoals weefpatroon, structuur en textuur enz. is dit eigenlijk ook heel logisch.

Ook opvallend is de Textielwarenkast. In 24 lades zitten 24 grondstoffen, van katoen tot fleece. Halffabricaten en eindproducten zijn ook te zien en te voelen. Zo wordt het verhaal verteld van grondstof tot eindproduct.

Verhalen vertellen, ook eigentijds

Stalen uit de stalenkast in de bibliotheek van het TextielMuseum in TilburgVerhalen vertellen doet de bibliotheek van het TextielMuseum ook op een eigentijdse manier. Zo is de bibliotheekcollectie ook digitaal toegankelijk. Maar de bibliotheek doet meer. Zo wordt er een blog bijgehouden over nieuwe aanwinsten en is de bibliotheek actief op Pinterest, Twitter en Facebook. Jantiene vertelt dat het doel daarvan is om te laten zien wat de bibliotheek (nieuw) te bieden heeft, maar ook om kennis te delen en mensen te vragen wat ze ervan vinden. Ik vond het grappig om te horen dat Jantiene jaren geleden als een van de eersten er bij de communicatieafdeling van het TexielMuseum op aandrong om te beginnen met social media, zoals Twitter en Facebook.

Toekomstplannen: kennis creëren

Wikipedia zuil met textielinformatie in de bibliotheek van het Textielmuseum in TilburgVolgens Jantiene neemt de bibliotheek een belangrijke plaats in in het bidbook. Hierin worden de toekomstvisie en -plannen voor het TextielMuseum ontwikkeld. De bibliotheek heeft daarbij o.a. de ambitie om samen met het TextielLab van het museum niet alleen kennis te delen, maar ook kennis te maken. Bijvoorbeeld door samen met anderen (studenten, vrijwilligers, ontwerpers enz.) de informatie die op Wikipedia over textiel te vinden is verder uit te breiden. Maar ook door samen met het DigiLab van Bibliotheek MiddenBrabant en FabLab013 een Tegenlicht Meeting rondom het thema Makersplaatsen te organiseren.

Misschien is dat ook wel de kern waarom ik onder de indruk ben van deze bibliotheek. Het is een sfeervolle ruimte met de collectie, fysiek en online, de stalenkast, de textielwarenkast en werkplekken voor bezoekers. Maar dat is pas het begin. Want de bibliotheek wordt dynamisch en volop relevant gemaakt door verbindingen te leggen binnen en buiten het TextielMuseum, om samen kennis te creëren en daarop door te ontwikkelen. Niet alleen ‘ware kennis’, maar ook door samen te werken in ontmoeting en debat.

Lankes in de praktijk

Oudste boek (1548) uit de bibliotheek van het Textielmuseum in TilburgEn na afloop van de rondleiding kwam dit heel mooi terug, toen Jantiene tijdens de lunch in het Museumcafé aangaf dat ze van de lezing van David Lankes in de Spoorzone was gecharmeerd, omdat hij een pleidooi hield om als informatieprofessional het informatiegesprek aan te gaan. Het gesprek aangaan met anderen in de samenleving om zo te faciliteren in kenniscreatie. Zo ziet Lankes de informatieprofessional van de 21e eeuw en de rol van de bibliotheek. De indruk die ik gekregen heb is dat de bibliotheek van het TextielMuseum laat zien hoe je dat in de praktijk brengt.

Eerder verschenen in de rubriek Biebvibes

Top 3 van diensten die klanten afnemen bij Webbieb:
1. Nieuwsbrief maandelijks opmaken
2. Social media trainingen
3. Narrowcasting oplossingen

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Volg ook een training bij Webbieb:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s