Biebvibes #9: boekendomino recordpoging in Arnhem

Biebvibes: positieve geluiden uit de informatiewereld.

In deze aflevering van Biebvibes aandacht voor Rozet in Arnhem, waarin ook de Bibliotheek Arnhem is gehuisvest. In Rozet wordt op 1 november een boekendomino wereldrecordpoging georganiseerd. Ik sprak daarover met Olga Lozeman, projectleider.

6 vragen aan Olga Lozeman over de boekendomino recordpoging:

Boekendomino recordpoging Arnhem (foto: standaard)1. Waarom organiseren jullie dit?
‘Dit is de manier waarop we Nederland Leest feestelijk willen beginnen: met een boekendomino recordpoging. Op die manier komt ook Rozet, waarin o.a. de bibliotheek en het erfgoedcentrum zijn ondergebracht, op een ludieke manier in de schijnwerpers. En we zien het als een manier om de Arnhemmers bij Rozet te betrekken: we hebben een oproep geplaatst voor het publiek om mee te doen als vrijwilliger’.

2. Hoe hebben jullie dit georganiseerd?
‘We hebben daarvoor een werkgroep opgezet en die is afgelopen september voor de eerste keer bijeen gekomen. We hebben voor de recordpoging samenwerking gezocht met het Dutch Domino Team, die uit een kern van 5 experts bestaat. Zij hebben de kennis hoe een dominoparcours het beste kan worden opgezet. Het is overigens wel de eerste keer dat ze een dominorecordpoging met boeken doen, dus het is ook voor hen spannend. Daarnaast zijn er zo’n  40 vrijwilligers die mee helpen opbouwen en opruimen nadien’.

3. Waar komen alle boeken vandaan?
‘Haha, wat denk je? De boeken worden natuurlijk geleverd door de bibliotheek. Er worden totaal zo’n 15.000 boeken geplaatst. Dat zijn voor het grootste deel afgeschreven boeken, maar voor een deel ook boeken die nu in kast staan en kunnen worden uitgeleend. De boeken top 10 van dit moment kan er dus ook voor gebruikt worden’.

4. Hoe is dit te combineren met je dienstverlening?
‘We lossen dat als volgt op. Zaterdag om 18.00 uur, als de bibliotheek sluit, starten we met het plaatsen van alle 15.000 boeken. We hebben uitgerekend dat iedereen die mee helpt met het plaatsen van boeken minimaal  1 boek per minuut moet plaatsen, dus dat moet lukken. Naar verwachting zijn we daar om middernacht mee klaar.  Op zondagmiddag na afloop, ruimen we de boeken ook meteen weer op. Rozet is dan gewoon open. Het zou kunnen dat het publiek daar wel wat van merkt, maar daar verwachten we geen problemen mee’.

5. Wanneer is de recordpoging geslaagd?
‘De recordpoging is geslaagd als er tijdens de dominochallenge minimaal 10.201 boeken omvallen. Eerst lag dat aantal lager, op 9.863 boeken, maar tijdens de laatste Frankfurter Buchmesse is er ook een recordpoging geweest, waardoor sinds 14 oktober jl. het officiële record staat op 10.200 boeken’.

6. Kan het publiek erbij zijn?
‘Jazeker. Het begint zondag 1 november om klokslag 12.00 uur. Het publiek kan de recordpoging live volgen in het restaurant van Rozet. De omvallende boeken worden op de voet gevolgd door een cameraman met een directe livestream. We verwachten dat de recordpoging maximaal een kwartier duurt’.

Boekendomino recordpoging Arnhem (foto: vtm)Lees ook: Biebvibes#8, de boetevrije bieb

Top 3 van diensten die klanten afnemen bij Webbieb:
1. Nieuwsbrief maandelijks opmaken
2. Social media trainingen
3. Narrowcasting oplossingen

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Volg ook een training bij Webbieb:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s