Bibliotheken, sta op!

Het zal u als lezer vast niet zijn ontgaan. De berichtgeving in de media met koppen als ‘Nederlanders gaan steeds minder vaak naar de bibliotheek om een boek te lenen’ (nu.nl) en ‘We gaan minder vaak naar de bieb voor een boek’ (Telegraaf).

De porté van het verhaal is dat bibliotheken in Nederland steeds minder boeken uitlenen. In 2014 werden ruim 72 miljoen boeken uitgeleend. Terwijl in 1999 nog ruim 144 miljoen boeken door de bibliotheken werden uitgeleend. Dat is 50 procent minder dan in 1999, blijkt uit cijfers van het CBS.

Nederlanders steeds minder vaak naar de bibliotheek

Natuurlijk, cijfers liegen niet, zeker als deze afkomstig zijn van het CBS. Maar tegelijkertijd denk ik ook als ik deze cijfers lees: dat weten we onderhand wel. Want het CBS komt elk jaar met soortgelijke statistieken. Het aantal uitleningen neemt gestaag af en dat is een jaarlijks terugkerende trend, zie de grafiek hierboven (bron). Daar zijn allerlei oorzaken voor aan te dragen, waaronder ontlezing en een stijgende welvaart (bron).

Wat ik interessanter vind zijn de positieve ontwikkelingen rondom bibliotheken. Zo steeg het aantal jongeren dat lid is van de bibliotheek in 2014 ten opzichte van het jaar ervoor. Circa 2,3 miljoen minderjarigen waren in 2014 lid van een bibliotheek en 1,5 miljoen mensen van 18 jaar of ouder, aldus het CBS. En ook het aantal activiteiten dat bibliotheken organiseert laat een stijgende trend zien: De 157 bibliotheken in Nederland organiseerden vorig jaar ruim 72.000 activiteiten, waarvan de helft gericht op educatie (bron). Dat is positief nieuws over hoe bibliotheken anno nu bezig zijn, of niet?

Wat ik nog interessanter vind is hoe burgers denken over de bibliotheek als noodzakelijke voorziening in hun gemeente. Uit onderzoek naar Zwemmen in Nederland blijkt dat burgers de bibliotheek op nummer 3 zetten, in antwoord op de vraag wat het belang is van tien door hun gemeente ondersteunende voorzieningen (bron, pagina 197). Ik heb daar eerder deze blog over geschreven.

bibliotheken. sta op!Wat ik jammerlijk vind is de archaïsche berichtgeving over de bibliotheken anno nu: het jaarlijks aantal uitleningen voert de boventoon in de media. En het is een jaarlijks terugkerend verschijnsel, zolang het CBS deze cijfers analyseert.

Daarom zeg ik: bibliotheken, sta op! Vertel je verhaal: dat steeds meer mensen de weg naar de bibliotheek weten te vinden, maar dan voor activiteiten die ertoe doen. Dat steeds meer jongeren lid zijn van de bibliotheek. Enzovoorts, enzovoorts. Vertel dit verhaal. Aan je publiek, aan je stakeholders, aan iedereen (lees ook: Wat is het verhaal van jouw bibliotheek?)

Top 3 van diensten die klanten afnemen bij Webbieb:
1. Nieuwsbrief maandelijks opmaken
2. Social media trainingen
3. Narrowcasting oplossingen

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Volg ook een training bij Webbieb:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

One thought on “Bibliotheken, sta op!

  1. Sta op! En laat horen dat de Bibliotheek een must is voor milieubewuste mensen!
    Wat altijd onderbelicht blijft, is het feit dat Bibliotheken werken aan een duurzame samenleving. Alle boeken en tijdschriften worden gemiddeld 6 keer per jaar hergebruikt zo’n 5 jaar lang. Wat dat scheelt aan papier (bomen) bleekmiddel en drukinkt is gigantisch! #klimaatconferentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s