Cultuurbibliotheken hebben de toekomst

– Bibliotheken en cultuur steeds meer samen –

Cultuurbibliotheken, het lijkt een nieuwe trend - WebbiebNL haal meer uit je online bibliotheekHet lijkt een trend te worden. Steeds meer bibliotheken fuseren, of werken intensief samen met cultuurorganisaties. Daarbij kun je denken aan organisaties zoals de kunstuitleen, (film)theaters, cultuur(uit)punt of de muziekschool. Hoe noemen we dit fenomeen? Cultuurbibliotheken?

Voorbeelden van cultuurbibliotheken

Er zijn legio voorbeelden van cultuurbibliotheken op te noemen. Een kleine greep:

  • BplusC in Leiden
  • Idea cultuur (theater, kunstencentrum, kunstuitleen, cultuurpunt en 6 bibliotheken)
  • Cultuurspoor Best
  • Bibliotheek Altena en de muziekschool
  • Bibliotheek Assen en theater/bioscoop De Nieuwe Kolk / CBK Drenthe
  • Cultura Ede
  • Zinin in Nijverdal

Een nieuwe fusie-organisatie die recent is ontstaan is De Domijnen in Sittard-Geleen. Vijf organisaties, waaronder de bibliotheek, hebben de handen ineen geslagen: Museum Het Domein (incl.filmhuis), BiblioNova, Stadsschouwburg Sittard-Geleen en het Euregionaal Historisch Centrum. Per 1 januari 2016 sluit Artamuse aan.

Zijn cultuurbibliotheken noodzaak?

Misschien is er een bittere noodzaak waarom dit steeds meer lijkt te gebeuren. Want in tijden van crisis staat cultuur onder druk. Cultuur in gemeenten wordt voor een belangrijk deel lokaal gesubsidieerd. Uit onderzoek van Berenschot blijkt dat in de periode 2011 t/m 2013 gemiddeld 9 procent is bezuinigd op cultuur. Logisch dat cultuurinstellingen zoals (film)theaters, bibliotheken, muziekscholen en kunstuitleen dan gaan fuseren of op zijn minst intensief gaan samenwerken.

Gemeenten bezuinigen extra op cultuur

En het einde lijkt niet in zicht. Uit hetzelfde onderzoek van Berenschot blijkt dat de helft van de gemeenten verwacht vanaf 2014 extra te moeten bezuinigen op cultuur, tot maximaal 20%. Dat komt volgens Berenschot onder meer door hogere lasten als gevolg van decentralisatie van taken naar gemeenten en een lagere bijdrage door het rijk aan het gemeentefonds. Maar ook de verminderde opbrengsten uit het grondbedrijf van de gemeente spelen vaak een rol. En ja, cultuur is daar vaak de dupe van.

Het zou dus zo maar kunnen dat er over 5 jaar nog veel meer bibliotheken zijn gefuseerd met een lokale kunst- of cultuurinstelling.

Bibliotheek en cultuur logische samenwerking?

Drie culturele instellingen in Best – de Bibliotheek, het educatief centrum De Wig en het intergemeentelijke muziek- en dansinstituut. WebbiebNL Haal meer uit je online bibliotheekMaar los van de noodzaak, er zit natuurlijk ook een zekere logica in dergelijke fusies of samenwerkingsverbanden. Zo is er vaak overlap  in de doelgroepen die gebruik maken van de bibliotheek, regelmatig naar het theater gaan en interesse hebben in kunst. In de aard van de activiteiten op deze gebieden is een centrale huisvesting vaak ook goed mogelijk. Dat biedt weer prima mogelijkheden in de marketing en PR van activiteiten, die vaak ook deels gezamenlijk worden ontplooid. Dus eigenlijk kan dat prima.

Hebben cultuurbibliotheken de toekomst?

En het levert in de praktijk ook boeiende, leuke en soms verrassende situaties op. Zo was ik laatst in de Idea bibliotheek in Soest en warempel, daar begon een bezoeker zomaar ineens enthousiast piano te spelen. Ik was daar voor het eerst en mij verraste het, maar ik kreeg al snel in de gaten dat ik de enige was. De andere aanwezigen vonden het helemaal niet raar en genoten ervan. En ik ook hoor. Dus of cultuurbibliotheken de toekomst hebben? Misschien vaak uit nood geboren, maar het antwoord zou best wel eens ja kunnen zijn.

Lees ook: Vertaal je bibliotheek naar een belevenis

Webbieb | Huub van Dommelen

Volg ook een training bij Webbieb:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s