7 bibliotheekvoornemens voor het nieuwe jaar

Een beetje dromen mag zo rond de jaarwisseling. Het is weer tijd voor goede voornemens! Stoppen met roken, gezonder eten, meer bewegen.. En wat heb je te wensen voor je bibliotheek? Natuurlijk veel leespubliek. En verder? We hebben 7 goede bibliotheekvoornemens op een rij gezet.

7 goede voornemens voor je bibliotheek op een rij gezet:

De boetevrije bibliotheek: Goede voornemens voor je bibliotheekBoetes afschaffen
Eerder dit jaar schreven we een blog over bibliotheek Altena die boetes heeft afgeschaft. Misschien een idee om dit ook in jouw bibliotheek te doen?

10% meer nieuwe leden
Zou dat haalbaar zijn voor je bibliotheek in 2016? 10% meer bibliotheekleden? Okay, het is misschien een tikkeltje naïef. Maar geldt dat niet voor meer goede voornemens?

1 marketinginkoppertje realiseren
Webbieb geeft regelmatig tips voor de marketing in je bibliotheek. In deze blog hebben we 5 marketing inkoppers op een rij gezet. Het moet toch lukken om minimaal 1 van deze inkoppertjes te realiseren in 2016, of niet? Dit lijkt ons een goed voornemen waard.

Een taalpunt openen
In 2015 waren er al verschillende bibliotheken die een Taalpunt openden. En in 2016 komen er nog meer bij. Naast het uitlenen van boeken wat ons betreft een kerntaak: voor het Taalpunt in je gemeente moet je in de bibliotheek zijn. Uiteraard iets wat je als bibliotheek samen doet met partners. We schreven er in 2015 biebvibes #6 over.

Werk maken van je eigen bibliotheekverhaal
Je eigen verhaal vertellen. Belangrijk voor elke organisatie. Maar zeker voor je bibliotheek. Je bibliotheek zit vol met miljoenen verhalen, die mensen graag lezen. Maar wat is je eigen verhaal? Want je bibliotheek doet tegenwoordig veel meer dan alleen boeken uitlenen. Vertel het! We schreven er deze blog over in 2015.

Voorleesbus Blikkie: Goede voornemens voor je bibliotheekEen voorleesproject beginnen
Voorlezen, misschien wel de belangrijkste activiteit die bibliotheken promoten, naast lezen natuurlijk. En gelukkig doen bibliotheken dat ook volop. Maar er kan altijd een schepje bovenop. Zo is het misschien een idee om met de VoorleesExpress te beginnen in je gemeente? Of kopieer anders het idee van de Bibliotheek Helmond-Peel en start met een variant op hun voorleesbus Blikkie. We schreven er deze Biebvibes blog #3 over.

Het bezuinigingsspook buiten de deur houden
Misschien wel de meest serieuze van alle voornemens hier genoemd. Want er zijn in 2015 veel bibliotheken getroffen door bezuinigingen. De gevolgen daarvan zullen ook in 2016 voelbaar zijn. Hopelijk blijft erger leed de bibliotheken, en natuurlijk de medewerkers voor wie dit persoonlijke gevolgen heeft, in 2016 bespaard.

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Volg ook een training bij Webbieb:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s