Nationale bibliotheekdag dichterbij?

Wie Webbieb al wat langer volgt, weet dat de landelijke bibliotheekdag eerder een dankbaar blogonderwerp was op deze website. Dat had alles te maken met het pleidooi van Marion Mertens, directeur van Bibliotheek Venlo voor het organiseren van een landelijke bibliotheekdag. Ik heb daar toen, we hebben het over oktober 2012, mijn fantasie op losgelaten en daar is deze blog uit ontsproten.

Landelijke bibliotheekdag dichterbij?Hier moest ik aan denken toen ik uit de media het bericht vernam dat BiblioPlus, dat is de basisbibliotheek van Boxmeer en omstreken, een regionale bibliotheekdag organiseert. Op deze dag wil de plaatselijke bibliotheek laten zien “waar BiblioPlus voor gaat en staat”, zo valt in de aankondiging te lezen.

De aanleiding voor deze dag geeft te denken. BiblioPlus maakt zich namelijk ernstig zorgen over de toekomst van het bibliotheekwerk in het Land van Cuijk en gebruikt de regionale bibliotheekdag om actie te voeren.

De regionale bibliotheekdag bij BiblioPlus is wat mij betreft de opmaat tot een jaarlijks terugkerende nationale bibliotheekdag. Een soort lokale open dag van alle bibliotheken in Nederland op 1 datum in het jaar. Een dag waarop de bibliotheken laten zien wat ze allemaal doen, voor wie en met wie. Niet alleen alle openbare bibliotheken, maar wat mij betreft ook museumbibliotheken en Hogeschool- en Universiteitsbibliotheken: alle bibliotheken kunnen meedoen.

Landelijke bibliotheekdag dichterbij?Ik kan geen enkele reden bedenken om zo’n dag niet te houden. En een waslijst aan redenen om dit wel te doen. En de belangrijkste reden staat buiten kijf: duidelijk maken dat een sterke bibliotheek ertoe doet voor de gemeenschap!

De aankondiging in de media van een jaarlijks terugkerende landelijke bibliotheekdag lijkt me een mooie afsluiting van 2016 Jaar van het Boek.

Lees ook: Biebvibes#10: De FHJ Mediatheek

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Volg ook een training bij Webbieb:

>> Trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s