Biebvibes #11: Jeugdbieb 15 jaar!

Biebvibes: positieve geluiden uit de informatiewereld.

15 jaar geleden zag Jeugdbieb het levenslicht. Inmiddels is de website uitgegroeid tot een gerenommeerd platform met links naar informatieve websites, filmpjes en apps voor kinderen. In de serie Biebvibes -over positieve geluiden uit de informatiewereld- had Webbieb een interview met de initiatiefneemster in 2001 en ook nu nog volop betrokken bij Jeugdbieb, Hennie Borstlap.

8 vragen aan Hennie Borstlap n.a.v. 15 jaar Jeugdbieb:

Jeugdbieb 15 jaar1. Jij bent de website Jeugdbieb ooit begonnen. Wat was de aanleiding daarvoor?
Bij de komst van het Internet ging ik op zoek naar geschikte sites voor kinderen. Die informatie deelde ik met jeugdbibliothecarissen via lijstjes op papier. Ik bedacht me dat “papieren lijstjes” misschien een website moest worden. Maar destijds was daar weinig belangstelling voor binnen de bibliotheekwereld. Daarom besloot ik zelf een website te bouwen. Ik leende in de bieb een boek over html , maakte een schets en bouwde stap voor stap, html-code voor html-code, uur voor uur de website “Infoweb voor kinderen”. Op 14 februari 2001 ging de website online.

2. Hoe is sindsdien het groeitraject verder verlopen tot wat het nu is?
In de zomer van 2001 ging ik in bibliotheek Oss werken. Men zag daar het belang van het verzamelen van betrouwbare online informatie voor kinderen. Ik kreeg daar alle ruimte om de website uit te bouwen. “Infoweb voor kinderen” werd Jeugdbieb.nl en kreeg steeds meer landelijke bekendheid. Later toonde HKA belangstelling voor Jeugdbieb.nl en ben ik daar als webredacteur aan de slag gegaan. De content is niet alleen in Jeugdbieb.nl beschikbaar maar wordt ook gebruikt in de schoolportal van schoolWise binnen de Bibliotheek op School en is ook beschikbaar voor andere school- en bibliotheekportals.

3. Wat zijn de doelstelling(en) van Jeugdbieb?
Kinderen via een betrouwbare zoekmachine geschikte informatie aanbieden over alles wat kinderen interesseert en bezighoudt. Jeugdbieb geeft kinderen op een verantwoorde manier toegang tot nieuws en actualiteiten, informatieve websites, filmpjes en apps.
Onder ‘verantwoord’ verstaan wij informatie zonder reclame, ongewenste inhoud of dubieuze afbeeldingen. De content wordt niet automatisch gegenereerd maar door de webredactie gescreend en beoordeeld.

4. Wie ‘maakt’ Jeugdbieb? Ik zie o.a. kinderen boeken tippen…
De webredactie van Jeugdbieb verzamelt sites, filmjes en apps, beoordeelt en beschrijft deze en voegt de geschikte bronnen toe aan de website. De leestips worden geschreven door een aantal leesgrage kinderen. Zij lezen de nieuwste kinderboeken en schrijven daarbij een recensie voor Jeugdbieb.nl. Dit zijn dus Leestips van kinderen voor kinderen.

5. Jij bent van oorsprong jeugdbibliothecaris. Dat is naar mijn indruk een uitstervend ras en wat vind je van die ontwikkeling?
De jeugdbibliothecaris is inderdaad een uitstervend ras. Maar het is een prachtig vak,
Het bibliotheekwerk verandert ook, maar naar mijn idee blijven medewerkers met kennis van media, jeugdliteratuur en kinderen belangrijk. Mediacoaches, leesconsulenten zijn wellicht wat eenzijdig op één onderdeel gericht.

6. Wat is je van de afgelopen 15 jaar met Jeugdbieb het meeste bijgebleven?
De vele vragen die kinderen ooit al gesteld hebben aan Jeugdbieb.nl. Hulp bij een spreekbeurt of werkstuk of zomaar een vraag. We proberen ze altijd op weg te helpen.
De wijze waarop kinderen soms hun vraag formuleren: Hebben jullie zebra’s?
Rond de troonswisseling Beatrix /Wiilem-Alexander hebben we een wedstrijd ‘Vorstelijke Versjes” uitgeschreven. Ruim 400 kinderen stuurden een versje in. Alle versjes werden op de website geplaatst. Van het Nationaal Comité Inhuldiging ontving Jeugdbieb.nl daarvoor een “Oranje Strik”. Daar waren wij uiteraard super trots op.

Jeugdbieb 15 jaar7. Wat zijn de toekomstplannen met Jeugdbieb?
We hebben in december 2015 onze nieuwe website gepresenteerd met een verbeterde zoekfunctie, mogelijkheid te zoeken op leeftijd en het bewaren en delen van informatie.  Daarnaast willen we de content van Jeugdbieb.nl gaan opnemen in bicatWise.
Maar het belangrijkste doel is en blijft: dé zoekmachine voor kinderen zijn.

8. Jeugdbieb 15 jaar wordt gevierd op 15 febr. met een informatiemiddag. Wat kunnen de bezoekers daar verwachten?
Een inspirerende middag van ontmoeting, interessante sprekers met verhalen over betrouwbare, actuele informatie voor kinderen. Meer over het programma van 15 februari en aanmelden via deze link.

Met dank aan Hennie Borstlap van Jeugdbieb.

Lees ook: Biebvibes#10, De FHJ Mediatheek

Top 3 van diensten die klanten afnemen bij Webbieb:
1. Nieuwsbrief maandelijks opmaken
2. Social media trainingen
3. Narrowcasting oplossingen

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Volg ook een training bij Webbieb:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s