Voortvarende renovatie UB Rotterdam

Interview met Matthijs van Otegem, directeur Universiteitsbibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam.
Universiteitsbibliotheek EUR Rotterdam

Universiteitsbibliotheek EUR (bron: wikimedia.org)

In deze aflevering van Biebvibes een interview met Matthijs van Otegem, directeur van de Universiteitsbibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) over de renovatie van de universiteitsbibliotheek (UB), een gemeentelijk monument daterend uit 1968.

In februari 2017 gaat de nieuwe UB open. Hoe verlopen de renovatiewerkzaamheden?
Tot nu toe verloopt alles volgens planning en budget. Het ontmantelen van de monumentale boekenrobot in de kelder van de UB gaf nog wel extra kopzorgen. Na de renovatie is er geen plek meer voor het historische apparaat. Een externe commissie van deskundigen heeft zich erover gebogen en als resultaat daarvan is de boekenwurm verwijderd. Een deel van de robot wordt na de verbouwing tentoongesteld.
.
Hoe bevalt de tijdelijke huisvesting? 
De UB is nu tijdelijk verspreid over de campus van de EUR gehuisvest. Dat pakt boven verwachting goed uit. We werken veel met flexplekken en kunnen nu ook dingen uitproberen, zoals kantoormeubilair en bureaufietsen. Ook zijn we begonnen met bedrijfskleding. Doordat medewerkers op en tussen verschillende locaties onderweg en werkzaam zijn, en in de bedrijfskleding duidelijk te herkennen zijn, krijgen we veel meer vragen van gebruikers dan voorheen.
.
Waarom is gekozen voor een ontwerp van de architectencombinatie ABT-jefvandenputte architectuur?

De UB is een gemeentelijk monument en dateert uit 1968. Het was zelfs 1 van de eerste gebouwen op de campus destijds. ABT-jefvandenputte heeft de aanbesteding gewonnen omdat ze met respect voor het monument een ‘eigen draai’ eraan gegeven hebben. Met die insteek hebben ze ook de renovatie van de UB in Maastricht succesvol uitgevoerd.

Zijn er nog noviteiten te melden op technologisch gebied?
Op technologisch gebied niet zozeer. We maken nu een inhaalslag en bieden straks diensten met vergelijkbare toepassing van technologie als andere UB’s, bijvoorbeeld op het gebied van zelfservice. We kijken nog wel naar toepassingen rond het gebruik van mobiele telefoons en wifi; een zgn. library tour op je mobiel behoort tot de mogelijkheden, of de toepassing van ibeacons en het flexibeler maken van de dienstverlening. Maar dat zit in de verkennende fase, daar zijn nog geen concrete plannen voor.

Wordt het gebouw duurzamer? 
Het hart van het gebouw blijft intact, het is immers een gemeentelijk monument. De mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid zijn beperkter dan bij nieuwbouw, maar we doen wat mogelijk is. Er wordt bijvoorbeeld triple isolerend glas in de oude gevel geplaatst. Daardoor worden de 900 studieplekken heel comfortabel en zijn die straks gesitueerd in de mooiste plekken van de UB.

Universiteitsbibliotheek EUR Rotterdam

Impressie na renovatie (bron: eur.nl)

Zijn de gebruikers betrokken bij de renovatieplannen? 

Jazeker, dat was 1 van de uitgangspunten bij aanvang. We hadden een klankbordgroep waarmee het projectteam ideeën heeft uitgewisseld en waarin we ook het voorlopig en definitief ontwerp hebben besproken. In de UB hebben we, zodra duidelijk was dat ABT-jefvandenputte de tender gewonnen had, een inlooplunch georganiseerd, waarbij studenten de maquette konden bekijken en vragen konden stellen aan de architect en de projectleider. Leuk was dat het College van Bestuur daarbij ook langs kwam. Voor de renovatie hebben we een klein stukje van de UB alvast ingericht conform het ontwerp, dat studenten konden uitproberen: 8 studieplekken met daarbij tafel, stoelen, kasten en plafond conform het ontwerp met een mini enquete daarbij om feedback te halen. Enkele weken geleden hebben we in de aanloop naar de aanbesteding van het meubilair studenten stoelen laten uitproberen en laten stemmen op de stoelen van hun voorkeur.

Zijn er straks nog boeken te vinden in de bibliotheek? 
De boekenvoorraad die we hadden is inderdaad behoorlijk opgeschoond. Dat was ook nodig omdat we na de renovatie 4.000 vierkante meter minder magazijnruimte hebben. Daarvoor in de plaats komen studieplekken. Als we kijken naar de uitleencijfers zien we dat het aantal uitleningen van fysieke media in de afgelopen 10 jaar tijd met 75% is afgenomen, terwijl het gebruik van digitaal bronmateriaal enorm is gestegen. Maar we hebben straks nog steeds veel boeken in huis: 900.000 boeken en andere fysieke media blijven gewoon beschikbaar voor de gebruiker.

Wordt de vernieuwde UB met 900 studieplekken geen ‘tentamenblokhol’?
In tentamenperiodes zal het zeker druk zijn met blokkende studenten. Maar dat is ook de bedoeling, het is een deel van het campusleven. Tegelijkertijd is er ook veel ruimte voor ontmoeting. Ruimtes worden slim ingericht en er komt een nieuwe extra ingang op de begane grond met entree in de centrale hal, middenin de UB; daarmee ontstaat een nieuwe ontmoetingsplaats middenin de bibliotheek.

De rol van de medewerker, gaat die veranderen? Zo ja hoe?
De rol van de medewerkers verandert zeker. Iedereen krijgt straks een flexwerkplek, ik ook. Er is geen enorme balie meer zoals voorheen. Medewerkers zijn zichtbaar in de bibliotheek om gebruikers te helpen. Door de bedrijfskleding die we hebben geïntroduceerd en die door medewerkers zelf is ontworpen, is personeel ook goed herkenbaar voor het publiek. Gebruikers reageren daar heel positief op en de medewerkers zijn ook enthousiast.

Waarom zou ik straks naar de nieuwe UB moeten komen, behalve voor een stiltewerkplek en lekkere koffie?
Om medestudenten te ontmoeten en samen te werken. En ook om hulp te krijgen bij het zoeken en vinden van de juiste informatie en die op de juiste wijze te gebruiken. Een voorbeeld daarvan is het Erasmus Data Service Center, bestaande uit een enorme hoeveelheid financiële data. Onze medewerkers zijn studenten graag behulpzaam bij het snel en doelmatig ontsluiten van de benodigde informatie.

Met dank aan Matthijs van Otegem.

8 maart a.s.: workshop UX voor informatieprofessionals in het hoger onderwijs

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Volg ook een training bij Webbieb:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s