7 factoren bepalen de toekomst van de (dorps)bibliotheek

Symposium ‘De toekomst van de (dorps)bibliotheek’

Zaterdag 9 april werd in Heeze het symposium ‘De toekomst van de dorpsbibliotheek’ georganiseerd door de stichting Vrienden van de Bieb Heeze. Dagvoorzitter was Job Cohen en volgens hem moet het ‘anders en ondernemender’: ‘De leesfunctie staat centraal, maar daaromheen moet een culturele omgeving gecreëerd worden, waarin je van alles kunt doen. Het moet er leuk zijn voor iedereen met ook aandacht voor emancipatorische functies. De kunst is om daaraan vorm te geven”, aldus Cohen (bron).Hoe je Beste Bibliotheek van NL kunt worden | WebbiebNL Haal meer uit je digitale bibliotheek via trainingen, advies en oplossingen

Als dit de basis is voor de toekomstige bibliotheek, vroeg ik mezelf af tijdens het symposium: wat zijn dan de kritische succesfactoren die nodig zijn om dit mogelijk te maken? Uit wat ik die middag hoorde kwam ik na afloop samen met andere aanwezigen tot de volgende opsomming.

7 factoren bepalen de toekomst van de (dorps)bibliotheek:
 1. Samenwerken.
  Een dorpsbibliotheek is alleen mogelijk door goed samen te werken met de gemeente en lokale partners.
 2. Inhoud.
  De inhoud van hetgeen je te bieden hebt als bibliotheek moet aansluiten op de behoefte die leeft onder de plaatselijke bevolking.
 3. Vrijwilligers én professionals.
  Zonder de inzet van vrijwilligers is een dorpsbibliotheek kansloos. Maar een kern van professionele krachten die garant staat voor een goede inhoud en kwaliteit is onontbeerlijk.
 4. Vertel je verhaal.
  De dorpsbibliotheek ambieert een huiskamer te willen zijn. Vertel luid en duidelijk waarom mensen daar naartoe moeten komen.
 5. Visie.
  Een gedeelde visie van wat je met een dorpsbibliotheek wilt bereiken: de bibliotheek, de gemeente en plaatselijke belangenhouders moeten daarin gedeelde belangen nastreven.
 6. Locatie.
  Voor winkels belangrijk, maar ook voor de bibliotheek: een goede huisvesting op een aantrekkelijke locatie.
 7. Vertrouwen.
  Misschien wel het belangrijkste van alles. Vertrouwen in elkaar als samenwerkingspartners en dat het goed komt met de bibliotheek. Niet voor niets zei Job Cohen bij de afsluiting van het symposium in Heeze: ‘Het komt goed’.

>> Doe ook mee aan de:

Summer School 2017: Bibliotheken als partner in lokale allianties!

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s