Nieuwe Kopgroep Bibliotheek is ontdekparadijs

10 indrukken en 40 beelden van nieuwe bibliotheek in Den Helder.

Kopgroep Bibliotheek Den Helder in School7

April 2016 opende de Kopgroep Bibliotheek haar nieuwe vestiging in School 7 in het centrum van Den Helder. Ik werd bijzonder gastvrij rondgeleid door Anita Ruder en Jacinta Krimp. Daar heb ik 10 indrukken aan overgehouden. En een beeldimpressie met ca. 40 foto’s, onderaan deze blog.

10 indrukken van de nieuwe Kopgroep Bibliotheek in School 7:

1. Schakel tussen stad en haven.

School 7 zoals het gebouw waarin de bibliotheek nu is gevestigd in de volksmond bekend staat, ligt tussen het centrum van de stad en de haven van Den Helder. Het vormt een schakel tussen de Beatrix ‘winkel’straat en Willemsoord richting Havengebied, waar o.a. de stadsschouwburg en het Reddingsmuseum zijn gevestigd. Aan de nieuwe bibliotheek, een belangrijk onderdeel in de Helderse stadsvernieuwing, is vanaf de eerste ideevorming 12 jaar aan voorbereiding en ontwikkeling voorafgegaan.

2. Symbiose van oud en nieuw.

Het is werkelijk prachtig hoe de bouwers erin geslaagd zijn oud en nieuw tot één geheel te smeden. Evelien van Veen is de architect van het gebouw, Marcel van der Veer heeft het interieur ontworpen. Vanuit de haven zie je het oude gebouw dat dateert uit 1905 en tot eind jaren ’50 fungeerde het gebouw als lagere school. Sinds die tijd herbergde het gebouw een filmhuis, een kunstenaarscollectief en een toneelvereniging. Vanuit het stadshart zie je het nieuwe gebouw, dat als het ware tegen en deels om het oude schoolgebouw heen gezet is.

3. Huiskamer van de stad.

Volgens Anita en Jacinta was het de bedoeling om er een soort huiskamer van de stad van te maken. Dat is goed gelukt. Overal in het gebouw zijn kleine ruimtes, ontdekplekken en rustige hoekjes waar je rustig kunt zitten. Ook is er een mooie grote leestafel, midden in het gebouw op de 1e verdieping. De leestafel is hier echt het hart van de bibliotheek, met een ruime sortering aan kranten en tijdschriften. Ook op veel plaatsen in het gebouw: vloerkleden met zitjes erop en leeslampen. Dat geeft de huiselijke sfeer extra accent. Ook is er een prachtig Leescafé waar mensen een kop koffie kunnen drinken met uitzicht over de haven. Het gebouw heeft een verblijfsfunctie, met gratis wifi, werkplekken en leestafels. En dus overal gezellige zitjes, voor de enorme ramen om van daaruit van het schitterende uitzicht over de stad en de haven te genieten!

4. Een boekige bibliotheek.

Naar mijn idee is dit een boekige bibliotheek. En dat bedoel ik als een compliment. De boeken nemen een centrale plaats in, overal in het gebouw. Op alle plekken waar ik tijdens de rondleiding ben geweest zag ik boeken. Mooi vind ik dat. Volgens Anita en Jacinta is de hele collectie uit het oude gebouw meegegaan naar het nieuwe gebouw. En dat zegt iets.

5. Overal licht van buiten.

Dat viel me op toen ik werd rondgeleid. Overal in het gebouw is er een verbinding met buiten en zie je licht van buiten. Ongetwijfeld is dit 1 van de ontwerpuitgangspunten van de architecten geweest: veel lichtinval door grote raampartijen. Het zorgt voor veel licht én voor mooie uitzichten. Zoals Anita en Jacinta zeiden: ‘wij hebben hier het mooiste uitzicht op de haven van Den Helder!’.

6. Smaakvol interieur met oog voor detail.

Het gebouw is ingericht met oog voor detail. Zo liggen er niet zo maar vloerkleden, maar bevatten die afbeeldingen van Den Helder uit vroegere tijden. De bewegwijzering is ingenieus geïntegreerd in de narrowcasting schermen. Het kunstwerk ‘Hoop’ van Rudi van de Wint, dat in het trappenhuis is geplaatst, slaat een mooie brug naar het verleden. De in 2006 overleden kunstenaar had jarenlang een atelier in het oude schoolgebouw. In het leescafé een bordje met in krijt erop: ‘gun uzelf hier een verwenmoment’. En ook in het leescafé: een kapstok om je jas op te hangen.

7. Een waar ontdekparadijs.

Al meteen bij binnenkomst hoorde ik de ene bezoeker zeggen tegen de andere bezoeker: ‘ben jij er nu alweer? Ik ook! Op ontdekkingsreis: kijken welke nieuwe plekjes ik vandaag weer kan ontdekken hier’. En dat klopt: op alle verdiepingen ontdek je telkens weer nieuwe hoekjes en ruimtes. Dat geldt ook voor het uitzicht: veel ramen met overal weer verrassende uitzichten op de stad en de haven. De bibliotheek is een waar ontdekparadijs.

8. Nieuwe bibliotheek dankzij de woonstichting.

De laatste jaren kwam menige wooncorporatie negatief in het nieuws. Met megalomane mislukkingen zoals de SS Rotterdam, of zichzelf verrijkende topbestuurders. In Den Helder laat de woonstichting zien hoe het ook kan. Woonstichting Den Helder is de opdrachtgever en eigenaar van School 7, KopGroep Bibliotheken huurt het gebouw. Mijn inschatting is dat een gebouw met zoveel allure én het bijbehorende kostenplaatje alleen mogelijk is dankzij een sterke partij die de bibliotheek en andere partners bij de hand neemt. Hulde voor de woonstichting in Den Helder, die deze rol met verve op zich heeft genomen.

9. Een bibliotheek van samenwerkende partners.

School 7 is meer dan alleen een bibliotheek. Interieurarchitect Marcel van de Veer heeft de opdracht dat het gebouw ‘de huiskamer van de stad’ moest worden goed begrepen: een ontmoetingsplek, waar meer gebeurt dan alleen het lenen van boeken. Met leslokalen waar de Helderse Volksuniversiteit haar cursussen gaat programmeren, met een Helders Historisch Centrum waar de Helderse Historische Vereniging en de afdeling Genealogie de lokale geschiedenis ontsluiten.  En een eigen theaterzaal (Zaal 7) voor lezingen en kleine producties.

10. De te kloppen favoriet.

Okay, je moet even de tijd nemen om er te komen. Maar als je eenmaal in Den Helder bent gearriveerd en je ervaart deze nieuwe bibliotheek in School 7, dan kun je wat mij betreft maar 1 conclusie trekken: dit is de te kloppen favoriet voor de Beste Bibliotheek van Nederland verkiezing. Werkelijk top wat ze hier gerealiseerd hebben!

Huub van Dommelen | Webbieb.

Nieuwe Kopgroep Bibliotheek in Den Helder in 40 beelden:

Ook Webbieb:
>> Organiseer de Social Media Bootcamp in jouw bibliotheek!
>> De 10 belangrijkste social media nieuwtjes van de afgelopen maand.

Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s