Praktijkdag Optimale gebruikservaring.

Praktijkdag Optimale gebruikservaring in de bibliotheek!

De Webbieb Summer School 2016 vond plaats in de vorm van een Praktijkdag in de Nieuwe Bibliotheek van Almere. Gezien het succes van die dag herhalen we de formule rondom hetzelfde thema. op 29 juni organiseert webbieb de Praktijkdag Optimale Gebruikservaring.

Webbieb Summer School Doe Dag 2016_De optimale gebruikservaring_slider

De optimale gebruikservaring*: hoe ervaren bezoekers de bibliotheek? Online wanneer ze de website bezoeken of E-books downloaden? Of wanneer de bezoekers daadwerkelijk de bibliotheek binnenstappen? Mwah of aha! En vooral: hoe kunnen we de gebruikservaring op een nóg hoger peil brengen?
* Gebruikservaring, in vakjargon ook bekend als: User Experience.

‘Praktijkdag’ houdt in dat je als deelnemer zelf aan de slag gaat om rond het thema ‘Optimale gebruikservaring’ de volgende vragen te beantwoorden:

 • Hoe ziet de optimale gebruikservaring van de bibliotheek eruit: de fysieke gebruikservaring, dus als je in de bibliotheek bent? Maar ook de online gebruikservaring? Want dat is steeds meer de eerste entree voor de bezoeker.
 • Welke aspecten bepalen de optimale gebruikservaring?
 • Welke innovaties (denk bijv. aan een app) kunnen de gebruikservaring naar een hoger peil brengen?
 • Als je een bibliotheek gaat toetsen op die gebruikservaring, hoe scoort zo’n bibliotheek op die aspecten in de praktijk?
 • Wat kun je van zo’n praktijkcase leren voor je eigen bibliotheek en hoe pas je dit toe als je weer terug bent op je eigen werkplek?

De Summer School 2016 stond onder leiding van Andy Priestner van Cambridge University Library. Tijdens de Praktijkdag hanteren we zijn pas verschenen boek ‘User Experience In Libraries‘ als theoretische basis.

Unieke locatie: in de bibliotheek!

‘Op zoek naar de optimale gebruikservaring’ in de praktijk kan alleen in een echte bibliotheek. Daarom wordt de praktijkdag gehouden in een echte bibliotheek. De Summer School Praktijkdag 2016 werd gehouden in de Nieuwe Bibliotheek in Almere. Voor de Praktijkdag op 29 juni komen we met een soortgelijke spraakmakende locatie. De naam ervan verklappen we binnenkort 🙂

Programma Summer School Praktijkdag
-Donderdag 29 juni 2017-

8.30 Inloop

9:00 Introductie

9.30 Aftrap door Huub  van Dommelen, Webbieb

Huub van Dommelen-WebbiebDe optimale gebruikservaring:

 • Welke ideeën & inzichten zijn er?
 • Welke methodieken zijn er om de optimale gebruikservaring in de praktijk te onderzoeken?
 • Hoe gaan we daarmee aan de slag vandaag bij de Bibliotheek Almere?

10.45 Pauze

11.00 Aan de slag in de praktijk (1)
De deelnemers worden verdeeld in teams. Die gaan volgens het kader wat Huub in de ochtend heeft gegeven in de praktijk onderzoeken hoe de optimale gebruikservaring bij de Bibliotheek Almere scoort op de aspecten die ertoe doen.

12.30 Lunch.

13.15 Wat zijn de 1e indrukken?
Deelnemers vertellen na de lunch wat hun eerste indrukken zijn van de gebruikservaringen in de bibliotheek, waar ze tegenaan lopen en en hoe ze verder gaan.

13.45 Aan de slag in de praktijk (2).
Voortzetting in teams van de ‘field survey’: Hoe pakt de optimale gebruikservaring in de praktijk uit in de Bibliotheek waar we te gast zijn?

De ‘field survey‘ in de praktijk, dat is het spannendste gedeelte:
Want wat kom je tegen? Dat kun je van tevoren niet helemaal plannen. Je observeert bibliotheekbezoekers, maar je bevraagt ze ook: Hoe ervaar je dit, hoe ervaar je dat? De bevindingen die worden opgedaan worden nadien gedeeld met elkaar. Op het kader wat we in de ochtend daarvoor hebben bepaald. Dan kijkt Huub met de deelnemers: wat kunnen we hieruit concluderen voor Almere, en wat kun je hiermee in je eigen bibliotheek?

15.45 Conclusies & lessons learned
Huub bespreekt met de deelnemers hun waarnemingen in de praktijk. Wat kunnen we hieruit concluderen? Wat kunnen we hiervan leren en zeker zo belangrijk: hoe kun je dit toepassen in je eigen bibliotheek?

17.00 Borrel

Wanneer en waar:

Donderdag 29 juni 2017. De Bibliotheek waar de Praktijkdag Optimale Gebruikservaring plaatsvinst maken we binnenkort bekend. Die is centraal gelegen en goed bereikbaar met auto en OV.

Kosten:

De deelnamekosten bedragen € 245,= pp. ex. BTW. Koffie, thee, fris, de uitgebreide lunch, versnaperingen tussendoor en de borrel na afloop zijn bij de kosten inbegrepen. Neem je een collega mee? Dan ontvangt die een extra korting van 10% op de deelnamekosten.
>> Direct inschrijven voor de Praktijkdag Optimale Gebruikservaring kan hier.

Voor wie?

De Praktijkdag is bedoeld voor informatieprofessionals die werkzaam zijn bij Openbare Bibliotheken, Universiteitsbibliotheken, Hogeschool Mediatheken, Archieven en Musea. Denk o.a. aan bibliothecarissen, marketing & PR medewerkers, projectleiders, ontwikkelaars, teamleden digitale klantinteractie, manager content & knowledge management enz. enz.

Met welke resultaten keer je huiswaarts?

 • Je hebt inzicht gekregen in effectieve methodieken om de optimale gebruikservaring in de praktijk te onderzoeken.
 • Je kunt deze methodieken praktisch toepassen, zowel fysiek als online.
 • Je hebt de uitdagingen en kansen ontdekt waar je mee te maken krijgt bij het onderzoeken van de optimale gebruikservaring in de praktijk.
 • Je hebt ervaring opgedaan in het verzamelen, het deduceren en interpreteren van waarnemingen en data tot gevalideerde conclusies en aanbevelingen.
 • Je hebt een framework van onderzoeksmethodieken en aspecten rond fysieke en online gebruikservaring die ertoe doen in de praktijk en die toepasbaar zijn in je eigen bibliotheekomgeving.

Inschrijven?

> Schrijf je hier in voor de Praktijkdag Optimale Gebruikservaring.

Meer informatie?

Stuur een email of bel naar Huub van Dommelen van Webbieb. Benieuwd welke bibliotheken eerder meededen aan een activiteit van Webbieb? Klik hier voor onze referenties.

Indruk krijgen van eerdere Praktijkdag?

Klik hier voor een beeldverslag van de Summer School Praktijkdag 2016.

Wil je de gratis Webbieb nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s