Heringerichte Boekenberg zet in op activiteiten

Boekenberg Spijkenisse heringericht.

1604-bibliotheek-24De Bibliotheek Spijkenisse, beter bekend als de Boekenberg, heeft een succesvol traject van herinrichting achter de rug. Een korte impressie in tekst en beeld.

De 1e gedachte die bij mij opkwam toen ik dat hoorde was: heeft de Boekenberg een herinrichting nodig dan? De Bibliotheek zit in Spijkenisse in zo’n fantastisch mooi en spraakmakend gebouw ontworpen door MVRDV Architecten, dat ik denk: als je alle boeken daar letterlijk op 1 berg gooit loopt het nog als een tierelier.

Maar dat blijkt niet zo te zijn, ook met zo’n mooi gebouw is de praktijk weerbarstiger dan de theorie. Ik ben een kijkje gaan nemen en werd hartelijk ontvangen door directeur Victor Thissen en marketingmedewerker Debbie Teitsma. Mijn conclusie: de Boekenberg is mooi heringericht en barst uit z’n voegen van de veelheid aan activiteiten.

De Boekenberg zet in op activiteiten.

Zo dadelijk meer over de herinrichting. Eerst de veelheid aan activiteiten die De Boekenberg organiseert. Want dat is echt indrukwekkend. Er is bijna elke dag wel een activiteit. Dat is een bewuste keuze waar de bibliotheek de nadruk op legt, aldus Thissen. ‘We willen graag een bijdrage leveren aan het lerend vermogen en de kenniseconomie in Nissewaard’ (zoals de grotere gemeente waar Spijkenisse onder valt sinds 1 januari 2015 officieel heet, red). ‘Dat kan bij uitstek met activiteiten en daar is bij onze doelgroepen veel behoefte aan.’  Er zijn 5 thema’s waarbinnen de bibliotheek activiteiten organiseert:

 • Persoonlijke ontwikkeling.
 • Gezondheid & lifestyle.
 • Media & techniek.
 • Rijnmond-Nissewaard, lokale geschiedenis.
 • Podiumfunctie.
Samenwerking Boekenberg met lokale organisaties.

Veel activiteiten organiseert de Boekenberg in samenwerking met anderen. Zo wordt er rechtshulp geboden i.s.m. de Rechtswinkel. Er is een spreekuur ‘Nissewaard voor elkaar’ een soort lokale marktplaats voor vrijwilligers, een project samen met de gemeente. Er is een Bibliotheek voor Ondernemers i.s.m. de lokale Rabobank en de Kamer van Koophandel. Voor groep 7 en 8 is er een project ICT-geletterdheid in samenwerking met universiteit en hogeschool.

Doet de Boekenberg dan alles? Dat zou je wel bijna denken, maar dat is niet het geval. ‘Maak keuzes in de dingen die je doet’, aldus Thissen. Deels noodgedwongen, want ook de Boekenberg ontkwam niet aan bezuinigingen. ‘Voor het middelbaar onderwijs doen we niks en we organiseren ook geen literaire cafés meer.’

‘Op het gebied van boeken houden we de collectie zo goed mogelijk op peil. Daarnaast neemt het aantal activiteiten steeds verder toe. Vooral het aantal activiteiten op het gebied van educatie en in het sociale domein. Daar is veel behoefte aan’.

Herinrichting Boekenberg 4 jaar na de opening.

Terug naar de herinrichting. De bibliotheek is gevestigd in een piramidevormig gebouw dat op 24 oktober 2012 officieel geopend werd door Prinses Laurentien. 4 jaar verder bleken aanpassingen noodzakelijk. Deze hadden vooral te maken met:

 • Gastvrijheid een prominentere plaats geven in de bibliotheek.
 • Voldoen aan strengere veiligheidseisen.
 • Het creëren van een aangenamere verblijfsfunctie.
 • Verbeteren van de vindbaarheid van boeken.
Toename bezoekers sinds herinrichting.

De uitwerking op al deze onderdelen heeft ongeveer een jaar in beslag genomen. Temeer omdat de bibliotheek in die tijd gewoon open is gebleven. Ondermeer de volgende aanpassingen zijn in het kader van de herinrichting doorgevoerd:

 • De jeugdafdeling is een verdieping gezakt. Er is ook een ‘verhalentuin’ aan de jeugdafdeling toegevoegd.
 • De vindbaarheid van boeken is verbeterd door de rubricering begrijpelijker en beter leesbaar te maken.
 • Er is een aparte Minecraft studio in de bibliotheek nagebouwd. De spelers van Minecraft kunnen daar zelf verder aan bouwen. In het verlengde hiervan organiseert de Boekenberg ook Coderdojo programmeeractiviteiten voor de jeugd, ‘en die lopen als een trein’, aldus Teitsma.
 • Op elke verdieping staan inlichtingenpunten opgesteld, waar medewerkers in bedrijfskleding vragen van bezoekers beantwoorden.
 • Het computerplein, waar werkplekken zijn ingericht, is 1 verdieping lager geplaatst.
 • Er is een leescafé gevestigd op de 1e verdieping, met de absolute nummer 1 vereiste: goede koffie.
 • Op de begane grond is een oudheidkamer ingericht waar erfgoed uit Spijkenisse rond 1940 tentoongesteld wordt.

Sinds de herinrichting ziet de bibliotheek een duidelijke toename in het aantal bezoekers en aantal uitleningen.

Afbeeldingen Boekenberg na de herinrichting.

Hieronder een beeldimpressie van de Boekenberg na de herinrichting:

De optimale gebruikservaring creëren in je bibliotheek?
>> Doe mee aan de Webbieb Summer School Praktijkdag op 8 september!

Lees ook:
7 oppeppers voor je social media
De 10 belangrijkste social media nieuwtjes van de afgelopen maand

Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s