Oosterhout informatieve én gezellige huiskamer rijker

Oosterhout (NB) heeft nieuwe bibliotheek.

Huiskamer van de stad, die bijnaam doet de vernieuwde Bibliotheek in Oosterhout alle eer aan. Ik was er laatst en directeur Theo Peeters gaf mij een rondleiding.

Theek5 Bibliotheek huiskamer van de stad.

10 aantekeningen van de nieuwe Theek5 bibliotheek die ik maakte tijdens de rondleiding. -Onderaan deze blog ruim 40 foto’s van het nieuwe gebouw-.

 1. Theek5 is gevestigd in De Bussel. Naast de bibliotheek is het theater en de VVV in de Bussel gevestigd. Eigenlijk is het geen geheel nieuw gebouw, maar een bestaand gebouw wat aangepast is en waaraan nieuwbouw onderdelen zijn toegevoegd. Althans dat zei Peeters tegen mij. Maar als je het gebouw ziet, van binnen en van buiten, dan denk je toch echt dat het om complete nieuwbouw gaat.
  .
 2. DP6 architectuurstudio en 3TO architecten tekenden voor het ontwerp van het gebouw. Interieurarchitect Aat Vos hanteerde volgens Peeters bij de inrichting de volgende doelstellingen:
  – De bibliotheek moet persoonlijk worden.
  – In de bibliotheek komen analoog en digitaal samen.
  – De bibliotheek is de huiskamer van de stad.
  .
 3. Bij binnenkomst in de Bussel kom je eerst bij de entreebalie. Vervolgens ga je linksaf naar het theater of kun je rechtsaf naar de bibliotheek. Of je gaat de krant lezen in het leescafé. Overdag is het leescafé er voor de bibliotheek en ’s avonds kunnen de theaterbezoekers er terecht. Handig, zo’n combi.
  .
 4.  Het huiskamer effect valt direct op als je de bibliotheek binnenstapt. Daar heeft interieurarchitect Aat Vos duidelijk de nadruk op willen leggen. Overal zie je bankstellen, makkelijke fauteuils, leeslampen en vloerkleden. Het huiskamereffect wordt versterkt doordat het metselwerk op meerdere plaatsen het effect van golvende gordijnen bevat.
  .
 5. De bibliotheek is een duidelijk herkenbaar geheel in de Bussel, met de publieke ruimte verdeeld over de 1e verdieping en de begane grond. Voor de jeugdafdeling moet je naar de 1e verdieping: waarom dit zo gekozen is weet ik eerlijk gezegd niet. Er zal vast een goede reden voor zijn.
  .
 6. De boeken staan letterlijk ‘in the spotlights’: er staan prachtige bibliotheekmeubels voor de boeken, waarin verlichting is verwerkt. De ronde vormen van de bibliotheekmeubels zie je ook in het gebouw terugkomen.
  ..
 7. De bibliotheek is duidelijk herkenbaar, maar er is ook een prima integratie met het theater. Zo heeft de bibliotheek een eigen ‘kleine’ zaal tot haar beschikking met 200 stoelen, direct benaderbaar vanuit de bibliotheek. Ook de grote zaal met 450 stoelen kan door de bibliotheek gebruikt worden.
  .
 8. Vanuit de bibliotheek kun je mooi naar buiten kijken en zie je de Sint-Jansbasiliek. Als het mooi weer is kun je buiten zitten op het terras en zit je midden in het centrum van Oosterhout.
  .
 9. Dat analoog en digitaal in deze bibliotheek samen komen, zoals 1 van de doelstellingen kennelijk was, is niet prominent zichtbaar. Natuurlijk, er is gratis wifi en er zijn computerterminals met internet. Maar niet overdreven veel. En een fablab of iets wat daarop lijkt heb ik ook niet gezien. Of heb ik niet goed opgelet? 🙂 Volgens Peeters heb ik inderdaad niet goed opgelet, want er zijn schermen waar je oa kunt reserveren, er zijn iPads verwerkt voor de kinderen op 1e verdieping, er is een heritagebrowser en op de vloer in de Jeugdbieb komt nog een interactieve vloerprojectie genaamd “Shine”. 
  .
 10. De bibliotheek manifesteert zich in dit nieuwe gebouw duidelijk als informatieve én gezellige huiskamer van de stad Oosterhout. Er is voor elk wat wils: de boekenliefhebber, de internetter, de krantenlezer, de film-en theaterliefhebber, de ZZP’er, …of gewoon voor lekkere koffie.
Bibliotheek informatieve en gezellige huiskamer van Oosterhout.

Informatieve én gezellige huiskamer van de stad. Dat is een rol die bibliotheken naar mijn idee moeten koesteren en dat straalt de nieuwe bibliotheek Oosterhout vol hartstocht uit.

Afbeeldingen nieuwe Theek5 bibliotheek Oosterhout:

De optimale gebruikservaring creëren in je bibliotheek?
>> Doe mee aan de Webbieb Summer School Praktijkdag op 8 september!

Lees ook:
WhatsApp als contactkanaal in de bibliotheek? De 1e ervaringen zijn er!
De 10 belangrijkste social media nieuwtjes van de afgelopen maand

Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s