Shakespeare Colleges schot in de roos

Shakespeare Colleges in de Bibliotheek Schiedam.Hamlet-1356De ene bibliotheek zet in op literatuur, de andere bibliotheek stopt ermee. De Bibliotheek Schiedam behoort tot de 1e categorie en organiseert dit jaar de Shakespeare Colleges. 

8 vragen aan Imaan Norris van de Bibliotheek Schiedam over de Shakespeare Colleges:

– Onderaan deze blog een beeldimpressie met 18 foto’s –

Schiedam ontmoet Shakespeare, wat houdt het in?

Het is dit jaar 400 jaar geleden dat Shakespeare overleed. Tijd om samen met de stad uit te zoeken of Shakespeare 400 jaar na dato dood of groot is. Naar aanleiding hiervan wordt in de Bibliotheek in de Korenbeurs in samenwerking met het gloednieuwe Schiedamse stadsgezelschap De Stokerij, een serie van toneelstukken van Shakespeare behandeld. Deze acht colleges worden gegeven door Anne Rats, Koen Wouterse en Yorick Zwart en een gastacteur die zelf in het stuk gespeeld heeft, of er dit seizoen in speelt. Iedere college gaat over een ander toneelstuk van Shakespeare, waarbij het publiek vragen kan stellen aan de acteurs. Hij of zij zal het stuk behandelen aan de hand van korte filmpjes, anekdotes en door korte scenes te spelen. Elk college duurt ongeveer anderhalf uur.

Hoe kwamen jullie op het idee? Wat was de aanleiding?

In de zomer 2015 maakten wij kennis met de acteurs Koen Wouterse en Anne Rats. In deze kennismaking werd gesproken over de wens van (het toen nog op te richten theatergezelschap) De Stokerij, om Hamlet als stadsspektakel neer te zetten. Wij zagen hierin de mogelijkheid om dit stadsspektakel te versterken met verdiepende colleges. Nu, een jaar later, ademt heel Schiedam Shakespeare en blijkt hij meer dan groot.

Hoe zijn de reacties?

De reacties zijn bijzonder positief. Dankzij het stadspektakel hebben heel veel Schiedamse ondernemers, bewoners, scholen, culturele instellingen en de gemeente, de handen ineen geslagen om dit Schiedamse Shakespearejaar neer te zetten. Onder de noemer “Hamlet is een Schiedammer” wordt tot ver over de grenzen over Schiedam gesproken.

Hoe groot is de publieke belangstelling tot dusver?

De colleges in de Bibliotheek in de Korenbeurs worden goed bezocht. Tot nu toe is de opkomst per college gegroeid. Het stadspektakel Hamlet, dat gedurende de maand juni te zien is, trekt ook volle zalen.

Wat voor soort publiek komt erop af?
Een mix van groot gebruikers van cultuur uit de regio en Schiedammers. Juist omdat de stad dit jaar zo betrokken is bij Shakespeare, zijn ook de mensen die hier normaal gesproken minder geïnteresseerd in zijn, nieuwsgierig geworden.

Heeft dit effect op het aantal uitleningen van boeken en films van/over Shakespeare?

Dit is niet zodanig in de uitleencijfers te zien. Wel wordt er meer dan ooit over Shakespeare gesproken in Schiedam en hebben vele Schiedammers op deze manier kennis gemaakt met de soaps en thrillers van 400 jaar geleden.

Andere bibliotheken stoppen juist met literaire cafés e.d. wegens gebrek aan belangstelling.

Juist door samenwerking met de stad bijvoorbeeld met scholen, leesclubs, boekhandels en culturele partners, lukt het hier wel om voldoende belangstelling voor literaire activiteiten te vinden. Het vertrekt elkaar. Voordat deze samenwerkingen gevonden werden, zagen ook wij een terugloop in belangstelling voor literaire programmering.

Zijn er nog meer plannen in het verlengde hiervan?

De Shakespearecolleges gaan door tot en met december. Hierna kijken wij samen met de verschillende partners verder naar volgende projecten. Ondertussen is er heel veel te doen bij de Bibliotheek Schiedam. Bekijk de agenda op de website van de Bibliotheek Schiedam.

Beeldimpressie Shakespeare Colleges (foto’s: Jan van der Ploeg).

De optimale gebruikservaring creëren in je bibliotheek?
>> Doe mee aan de Webbieb Summer School Praktijkdag op 8 september!

Lees ook:
Oosterhout informatieve én gezellige huiskamer rijker.
WhatsApp als contactkanaal in de bibliotheek? De 1e ervaringen zijn er!
De 10 belangrijkste social media nieuwtjes van de afgelopen maand

Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s