Hoe je beste bibliotheek van NL wordt

-5 tips om beste bibliotheek van Nederland te worden-

Hoe je Beste Bibliotheek van NL wordt | WebbiebNL Haal meer uit je digitale bibliotheek via trainingen, oplossingen en adviesen De Beste Bibliotheek van Nederland verkiezing, wie kent ‘m niet? Al jaren een succesformule. Door middel van de Beste Bibliotheek verkiezing wil Bibliotheekblad ‘laten zien dat ons land beschikt over aantrekkelijke, kwalitatief hoogwaardige, vernieuwende bibliotheken die het waard zijn om in stand te houden‘, zo valt te lezen op de website van de organisator. 

Busreis langs Beste Bibliotheken van Nederland

In 2014 heb ik een busreis gemaakt langs de Beste Bibliotheken van Nederland die de editie van 2013 hadden gewonnen. Onder het motto een kijkje in de keuken van de kampioenen ging de bus destijds langs de winnaars van toen: de Bibliotheek Laren (categorie Klein),  Bibliotheek de Tweede Verdieping in Nieuwegein (categorie Middel), en de Bibliotheek Arnhem (categorie Groot).

Rondkijken in de keuken van beste bibliotheken

Hoe je Beste Bibliotheek van NL wordt | WebbiebNL Haal meer uit je digitale bibliotheek via Trainingen. advies en oplossingenEen kijkje in de keuken betekent voor mij niet alleen rondkijken en de sfeer proeven, maar ook achter de ingrediënten zien te komen van de succesformules in Nieuwegein, Laren en Arnhem. Want als dat lukt heb je natuurlijk goud in handen. We werden op weg geholpen met de officiële criterialijst die wordt gebruikt om de scores te meten van deelnemende bibliotheken op alle denkbare onderdelen. Je kunt je er iets bij voorstellen. Maar of je met die lijst in de hand echt de maat genomen wordt en met de hoogste eindscore Beste Bibliotheek van Nederland bent, ik weet het niet.

Hoe je Beste Bibliotheek van NL kunt worden | WebbiebNL Haal meer uit je digitale bibliotheek via trainingen, advies en oplossingenDaarom had ik me voorgenomen om vooral te luisteren naar wat er niet werd verteld. Die tip kreeg ik ooit van hoogleraar Olaf Fisscher toen ik afstudeerde. Zou ik daarmee de ingrediënten kunnen achterhalen waarmee je beste bibliotheek van Nederland wordt? Of, laat ik niet al te pretentieus zijn, kunt worden? Dit zijn ze.

5 tips om beste bibliotheek van Nederland te worden

 1. Zorg dat je lokaal gericht bent.
  Doe iets wat is afgestemd op de lokale bevolking. In Laren is dat bijvoorbeeld de kunstboekencollectie. In Nieuwegein is dat de informatieverstrekking Local Connect. In Arnhem is het de lokale geschiedenis die prominent aanwezig is.
 2. Kies geen retailformule.
  Ik heb me laten vertellen dat geen enkele Beste Bibliotheek van Nederland van de afgelopen jaren de retailformule hanteert, maar ik kan me vergissen. Wat ik wel weet is dat geen van de bezochte bibliotheken de gangbare retailformules toepast. Hooguit enkele ingrediënten, die naar eigen inzichten in de bibliotheek worden toegepast.
 3. Werk samen met lokale organisaties.
  In Nieuwegein was er ten tijde van de uitverkiezing een kunstuitleen gevestigd in de bibliotheek en rondom informatie over zorg wordt samengewerkt met lokale zorg- en welzijnsinstellingen. In Laren werkt de bibliotheek nauw samen met de Volksuniversiteit en in Arnhem maakt de bibliotheek deel uit van de multifunctionele accomodatie Rozet met ondermeer Kunstbedrijf, Erfgoedcentrum en volksuniversiteit.
 4. Zet in op ontmoeting en aangenaam verblijf.
  In alle beste bibliotheken spelen ontmoeting en aangenaam verblijf een grote rol. Elke bibliotheek heeft een leescafé en er is veel aandacht om het de bezoekers te behagen. Sowieso met een lekkere bak koffie natuurlijk, maar de inrichting van de bibliotheken is dusdanig, dan je niet alleen ‘effe snel je ding doet’ en weg bent, maar als het ware wordt uitgenodigd om langer de tijd te nemen rond te snuffelen (serendipiteitkansje! 😉 ) en wie weet ook mensen te ontmoeten.
 5. Zorg dat je een mooi gebouw hebt.
  Dat is zonder meer het allerbelangrijkst. Zonder mooi gebouw waarin je als bibliotheek bent gehuisvest ben je kansloos. Alledrie de bibliotheken zijn prachtig gehuisvest, liefst in nieuwbouw (of grondige restauratie) op een prominente plaats in de gemeente.

Word je met deze 5 ingrediënten Beste Bibliotheek?

Misschien wel, misschien ook niet. Maar mijn conclusie na de bustoer langs de huidige Beste Bibliotheken van Nederland is dat je hiermee een aardig eind in de goede richting komt.

3 van de 6 genomineerde Beste Bibliotheken 2016 zijn door Webbieb bezocht:

>> Oosterhout informatieve én gezellige bibliotheek rijker.

>> Nieuwe Kopgroep Bibliotheek is ontdekparadijs.

>> Biebvibes #5: Nieuwe bibliotheek Wijchen.

🙂 Doe ook mee aan de Webbieb Summer School Praktijkdag!

Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s