6 Redenen waarom eLab Rijn & Venen succesvol is

6 redenen waarom het MediaLab van Bibliotheek Rijn & Venen succesvol is.
-MediaLab trend in bibliotheken-

Momenteel lijkt het een trend te zijn in bibliotheekland dat je een mediaLab in je bibliotheek hebt. Wat is eigenlijk een MediaLab? Dit is mijn definitie:

-Definitie MediaLab-

Medialab: een mediaLab is een plek waar nieuwe technologie, gerelateerd aan mediawijsheid en 21e eeuwse vaardigheden, wordt getoond en waar deelnemers mee kunnen experimenteren. (HvD, Webbieb).

In het MediaLab kunnen deelnemers bijvoorbeeld met een 3D-printer experimenteren, een robot programmeren of een game maken. 

De MediaLabs schieten als paddenstoelen uit de grond de laatste tijd. Dat heeft alles te maken met de grote aandacht die er voor is bij het publiek. En met name het jeugdige publiek. Die hebben veel belangstelling voor bijvoorbeeld een Coderdojo middag met programmeren en websites bouwen.

Toch valt me op dat het ene MediaLab in de bibliotheek heel succesvol is: er wordt veel georganiseerd en daar komen veel geïnteresseerden op af. Terwijl het andere MediaLab een kwijnend bestaan lijdt: de 3D-printer staat stof te happen in een donker hoekje achter in de bieb.

Daarom vroeg ik me af: hoe komt dat? En om daar antwoord op te geven heb ik gekeken naar een bibliotheek die heel succesvol is met haar MediaLab, namelijk de Bibliotheek Rijn & Venen. Legio bibliotheken zijn al in Alphen a/d Rijn gaan kijken om te zien en te horen hoe een succesvol MediaLab op succesvolle wijze wordt gerund.

Naar mijn idee zijn er 6 redenen waarom het MediaLab (daar genaamd: eLAB) van Bibliotheek Rijn & Venen zo succesvol is.

-6 redenen waarom eLAB Bibliotheek Rijn & Venen succesvol is-

1. Het eLAB neemt een centrale plaats in de bibliotheek in.
Dit is letterlijk zo. Je kunt er niet omheen. ALs je bibliotheek Alphen a/d Rijn binnenloopt, stuit je direct op het eLAB, midden in de bibliotheek.

2. Er ligt een gedegen (lange termijn) visie onder.
Er is door de initiatiefnemers Dave Damen en Rowan Huiskes goed nagedacht over de filosofie, de uitgangspunten en de uitwerking daarvan in aan te bieden activiteiten voor publiek, onderwijsinstellingen en andere geïnteresseerden.

3. Duidelijke keuzes, dit wel dat niet.
De Bibliotheek Rijn & Venen heeft duidelijke keuzes gemaakt. Niet doorgaan met alles, maar kiezen om in te zetten op activiteiten waar vraag naar is en waarmee de bibliotheek zich duidelijk wil en kan positioneren. Dat kan dus bijvoorbeeld betekenen: we stoppen met het organiseren van literaire avonden.

4. Bevlogen medewerkers aan het roer.
De mensen met wie ik gesproken heb bij Rijn & Venen maakten op mij een bevlogen indruk. Sowieso de initiatiefnemers Dave Damen en Rowan Huiskes, maar ook de andere medewerkers. Die wisten ook veel te vertellen over ‘ons eLAB’, zoals ze zelf zeiden.

5. Gesteund door de directie.
Zoals directeur Hester van Beek zelf zegt: ‘het eLAB zit in het DNA van onze organisatie en is geen side projectje erbij’. Dat zegt genoeg.

6. Sprake van structurele samenwerking.
Er is door de Bibliotheek Rijn & Venen een convenant gesloten met de gemeente, lokale onderwijsinstellingen en sociaal maatschappelijke partners. Op allerlei gebieden wordt structureel samengewerkt en het eLAB vomt daarbij een wezenlijk onderdeel.

Dave Damen, de initiatiefnemer van het eLab, is 1 van de sprekers op de Webbieb Summer School, de studiedag voor Openbare en Hoger Onderwijs bibliotheken.
>> Kijk hier voor meer informatie.

– Beeldimpressie eLAB Bibliotheek Rijn & Venen –

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting.

>> Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s