De bibliotheek in de vakantie: niks doen of zomeractie?

Activiteiten van bibliotheken in de zomervakantie.

De bibliotheek in de vakantie | WebbiebNLDe bibliotheek in de zomervakantie: biedt deze combinatie kansen of kan de bibliotheek maar beter sluiten? Dat vroeg ik me af toen ik voor mijn eigen bibliotheek de aangepaste openingstijden zag. Zou een vakantieperiode voor de bibliotheek ook kansen bieden?

Beperkte openingstijden.

Om te beginnen bij de openingstijden die hetzelfde blijven in de zomervakantie: dat is natuurlijk al heel mooi. Er zijn genoeg instellingen in de cultuursector die de deuren sluiten voor 6 weken, om maar wat te noemen. Wel zie je in de praktijk dat bibliotheken hun openingstijden aanpassen, bijvoorbeeld door alleen ’s middags open te zijn en de avondopenstelling tijdelijk te schrappen.

Extra uitleentermijn, extra materialen.

Ook bieden veel bibliotheken richting hun leden vaak de bekende extra lange uitleentermijn. Dit is al sinds jaar en dag een extra service van veel bibliotheken richting leden, die bij mijn weten altijd kosteloos wordt geboden. Bijvoorbeeld bij de regiobibliotheek Z-O-U-T, waar de uitleentermijn wordt verlengd naar 6 weken en kun je extra exemplaren lenen. Iets soortgelijks hebben ze ook bij de Bibliotheken Midden Fryslan. Leuk is dat ze daar een landingspagina genaamd Zomerbieb hebben met alle zomeracties in 1 overzicht.

En zijn er dan nog bibliotheken die iets extra’s doen? Ja, die zijn er! Een kleine greep uit de zomeracties.

Spaarlezen en Verrassingstasjes.

De bibliotheek in de vakantie | WebbiebNLDe Bibliotheek Helmond-Peel heeft een spaaractie voor een gratis lunch en een selfieactie. Voor volwassenen: spaar voor een lunch! De Bibliotheek Heusden heeft de Blind Date met een Boek tassenactie. De NOBB bibliotheken verrassen leden én niet-leden met de Vakantietas. De Bibliotheek Utrecht heeft ook een leuke zomeractie: twee maanden lid voor 10 euro en het abonnement stopt automatisch.

 Strandbibliotheek.

De bibliotheek in de vakantie | WebbiebNLHelaas is er geen strandbibliotheek meer op het IJmuiderstrand bij Velsen en ook niet in Katwijk. Maar het fenomeen strandbibliotheek bestaat nog: gelukkig komt er weer een Strandbibliotheek in Makkum (Fr). In Katwijk is de Strandbibliotheek vervangen door de Zomerbieb.

Vakantiebieb App.

En natuurlijk is er de Vakantiebieb: De App met vakantieboeken – voor volwassenen en kinderen – die de KB speciaal voor de zomervakantie heeft geselecteerd. Vanaf 1 juni is die weer beschikbaar, in de App Store en in de Google Play Store. De Vakantiebieb App was al heel succesvol tijdens eerdere openstellingen en naar verwachting gaat de app deze zomer nieuwe records breken!

 Meer activiteiten.

Zijn er bibliotheken die nog meer doen? Jazeker!  Probeer deze zomer het maandabonnement 1 maand gratis! in de Bibliotheek Haarlemmermeer. De Bibliotheek Rotterdam organiseert voor kinderen tussen 8 juli en 19 augustus bijna dagelijks activiteiten. Bibliotheek Huizen-Laren_Blaricum heeft de Zomer Express: elke vrijdagochtend tot 1 september leuke gratis spel- en taalactiviteiten voor alle kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Bibliotheek Arnhem organiseert ook dit jaar weer een uitgebreid zomerprogramma voor de jeugd. Bibliotheek Eindhoven heeft net als Webbieb ook een summer school maar dan voor de jeugd: het Weet Ik Veel festival. ProBiblio heeft voor de bibliotheken Zomerse toolkits ontwikkeld: Zomerklooien met boeken voor de jeugd en ‘Maak het met de Bieb’ voor volwassenen. Organiseert jouw bibliotheek ook een speciale zomeractie? Laat het mij weten en het komt in deze blog te staan!

Doe ook mee aan de Webbieb Summer School op 7 september:
>> Building Bridges: de bibliotheek als partner in lokale allianties.

>> Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

cold_summer_1920x1200

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s