Zou jij dit doen voor je bibliotheek?

Webbieb Summer School Doe Dag 2016_De optimale gebruikservaring

Huub, zou jij dit doen voor je bibliotheek? Ik vroeg: wat willen doen? Zou je vrijwilliger willen worden in de bibliotheek? Euh… vrijwilliger worden in de bibliotheek? Phew, goeie vraag! Ja, waarom niet dacht ik eerst. Dat zou ik best willen. Maar zit de bibliotheek daar wel op te wachten? Want ik ken de discussies in bibliotheekland over de inzet van vrijwilligers. Daar wordt heel verschillend over gedacht. 

Zou jij dit doen voor je bibliotheekVrijwilligers kunnen heel nuttig werk doen in de bibliotheek, zoals inname en terugplaatsen van materialen. Maar het adviseren van bezoekers bij de keuze van een boek is al een heikel punt. Misschien zo ’s een keer, maar niet structureel.  Ik heb begrepen dat daar afspraken over zijn gemaakt in de bibliotheek CAO. Wat een vrijwilliger wel en niet mag doen in de bibliotheek.

Dat heeft ermee te maken dat er personeel rondloopt wat daarvoor is opgeleid. Of zou moeten rondlopen, haha! Om inlichtingenwerk te doen bijvoorbeeld. Bezoekers verwachten dat ze deskundig en klantvriendelijk worden geholpen en de vraag is of een vrijwilliger dat kan en wil.

Ik denk dat de ene vrijwilliger dat prima zou kunnen en de andere niet zo. Het hangt helemaal van de vrijwilliger af of dat een succes wordt. Die kan heel handig zijn met het zoeken naar de juiste informatie en dit heel klantgericht aanbieden. Of juist niet.

Maar misschien is dit een achterhaalde discussie. Want in veel bibliotheken hebben ze vrijwilligers keihard nodig. Om bijvoorbeeld ruimere openingstijden te hanteren. Of om überhaupt nog open te kunnen blijven. Daar hangt het af van de belangeloze inzet van mensen uit de gemeente om de bibliotheek open te kunnen houden.

En in dat geval zeg ik: ja, ik wil ook graag vrijwilliger zijn in mijn bibliotheek:

  • Als dit nodig is voor het voortbestaan van de bibliotheek in mijn woonplaats.
  • Als de bibliotheek daarmee vaker of langer open kan zijn.
  • Als ik daarmee geen betaalde krachten verdring.
  • Als ik de bibliotheek draaiende kan houden op onderdelen waar de bibliotheek of de gebruiker iets mee opschiet.
  • Als ik niet de enige ben, maar onderdeel van een groep vrijwilligers.
  • Als de bibliotheek een plan heeft hoe ze vrijwilligers zinvol willen inzetten.
  • Als er een coördinator is die mij als vrijwilliger ondersteunt en waar ik met vragen terecht kan.

Logisch toch? Als daarmee de bibliotheek open kan blijven doe ik dat natuurlijk!

>> Op 23/11 organiseert Webbieb de studiemiddag ‘Vrijwilligerswerk, hoe organiseer je dat met hoofd en hart?

20160530_151804

Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.

20150408_152744

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s