Nut en noodzaak van de bibliotheek?

Hoe je Beste Bibliotheek van NL kunt worden | WebbiebNL Haal meer uit je digitale bibliotheek via trainingen, advies en oplossingen

Ik kreeg die vraag laatst van iemand: Jij komt toch veel bij bibliotheken? Wat is tegenwoordig nog het nut en de noodzaak van bibliotheken? Boeken lenen dat doet toch bijna niemand meer tegenwoordig? Waarom moeten we de bibliotheken dan nog koesteren? Dus daar ging ik ’s over nadenken: 

Boeken uitlenen?
Dat er tegenwoordig stukken minder boeken worden uitgeleend is duidelijk. Het voorziet nog wel in een behoefte maar die is sterk afgenomen. Naast de papieren boeken zijn daar de ebooks bij gekomen, gelukkig zit daar nog wel groei in.

Leesbevordering?
De bibliotheek is van oudsher van de leesbevordering voor jong en oud: voorlezen, leesclubs, boekenweek, kinderboekenweek. Dit is absoluut een blijvende kerntaak voor bibliotheken. Naast het uitlenen van boeken natuurlijk 🙂 Zinvol!

Taalstimulering?
Tegenwoordig zijn deze activiteiten gebundeld in de Taalhuizen die bibliotheken openen, ook met activiteiten zoals de Week van de Alfabetisering. Zinvol!

Mediawijsheid activiteiten?
De mediacoaches van bibliotheken zetten zich volop in om jong en oud competenties bij te brengen die je nodig hebt om deel te kunnen nemen aan onze ‘gemedialiseerde’ samenleving. Zinvol!

Online cursussen?
Allerhande curssussen die door de bibliotheek online worden aangeboden, o.a. op het gebied van vrije tijd, talen, persoonlijke ontwikkeling, gezondheid en opvoeding enz. Zinvol!

Lezingen en workshops?
Vaak organiseert de bibliotheek een lezing met een bekende schrijver, of worden er workshops georganiseerd met allerlei activiteiten. Zinvol!

Educatie?
Voorschools, primair of voortgezet onderwijs: bibliotheken hebben aanbod voor de scholen in de vorm van collecties en programma’s rondom leesbevordering en mediawijsheid. Zinvol!

Een werkplek?
Steeds meer bibliotheken bieden een werkplek waar je bijvoorbeeld kunt werken als ZZP’er of in groepsverband aan een opdracht kunt werken of een bijeenkomst kunt houden. Zinvol!

Alle bovenstaande activiteiten, producten en diensten die de bibliotheken bieden zijn voor heel veel burgers en organisaties zinvol. Om dat in deze combinatie aan te bieden aan een breed publiek is op zich al uniek. En beantwoordt overtuigend de vraag wat het nut en de noodzaak is van bibliotheken.

Huiskamerfunctie van de bibliotheek?
Maar wat de bibliotheek écht uniek maakt is dat het een huiskamer is in elke gemeente en wijk: je kunt namelijk kosteloos de bibliotheek binnenstappen en daar verblijven zonder dat je iets moet. Je bent niet verplicht om lid te worden. Er wordt ook niks aan je gevraagd als je daar geen behoefte aan hebt. Terwijl je wel in de bibliotheek kunt verblijven. En je kunt kennis en informatie tot je nemen en zelf beslissen of je daar (betaald) gebruik van wilt maken. Noem mij 1 plek in de gemeente waar dat tegenwoordig nog kan.
Daarom is de huiskamer functie zoals ik dat noem, in mijn ogen 1 van de meest unieke en waardevolle eigenschappen van de bibliotheek. Precies om deze reden (en nog vele anderen, zie hierboven 😉 moet de bibliotheek door elke gemeente gekoesterd worden. Dat zou mijn boodschap zijn aan iedereen die twijfelt aan het nut en de noodzaak van bibliotheken.

>> Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief van Webbieb!

20150408_152744

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s