De bibliotheek in de vakantie: niks doen of zomeractie?

Activiteiten van bibliotheken in de zomervakantie.

De bibliotheek in de vakantie | WebbiebNLDe bibliotheek in de zomervakantie: biedt deze combinatie kansen of kan de bibliotheek maar beter sluiten? Dat vroeg ik me af toen ik voor mijn eigen bibliotheek de aangepaste openingstijden zag. Zou een vakantieperiode voor de bibliotheek ook kansen bieden?

Beperkte openingstijden.

Om te beginnen bij de openingstijden die hetzelfde blijven in de zomervakantie: dat is natuurlijk al heel mooi. Er zijn genoeg instellingen in de cultuursector die de deuren sluiten voor 6 weken, om maar wat te noemen. Wel zie je in de praktijk dat bibliotheken hun openingstijden aanpassen, bijvoorbeeld door alleen ’s middags open te zijn en de avondopenstelling tijdelijk te schrappen.

Extra uitleentermijn, extra materialen.

Ook bieden veel bibliotheken richting hun leden vaak de bekende extra lange uitleentermijn. Dit is al sinds jaar en dag een extra service van veel bibliotheken richting leden, die bij mijn weten altijd kosteloos wordt geboden. Bijvoorbeeld bij de regiobibliotheek Z-O-U-T, waar de uitleentermijn wordt verlengd naar 6 weken en kun je extra exemplaren lenen.

En zijn er dan nog bibliotheken die iets extra’s doen? Ja, die zijn er! Een kleine greep uit de zomeracties.

Spaarlezen en Verrassingstasjes.

De bibliotheek in de vakantie | WebbiebNLDe dbieb Leeuwarden heeft een summerschool: workshops voor kinderen helemaal gratis, inclusief limonade en fruit. Bibliotheek De Groene Venen heeft ook een Zomerschool: bedoeld voor iedereen die moeite heeft met de Nederlandse taal en daar op een leuke manier mee wil oefenen. Bij de Bibliotheek Eindhoven kun je een bibliotheektas met (afgeschreven) boeken vullen voor maar €5,-. De NOBB bibliotheken organiseren Zomerse Ontmoetingen: interessante bijeenkomsten met kennis en gezelligheid. De Bibliotheek Amstelland heeft de ZomerBieb, onder het motto: Telefoon uit, Bieb aan! Bibliotheek Helmond-Peel heeft ook de Zomerbieb, met tal van activiteiten als mooi geheel gepresenteerd op een online landingspagina. Daar springen de activiteiten voor de jeugd en het lenen van een ‘zomerleestas’ eruit.

 Strandbibliotheek.

De bibliotheek in de vakantie | WebbiebNLHelaas is er geen strandbibliotheek meer op het IJmuiderstrand bij Velsen en ook niet in Katwijk. Maar het fenomeen strandbibliotheek bestaat nog: gelukkig komt er weer een Strandbibliotheek in Makkum (Fr). In Katwijk is de Strandbibliotheek vervangen door de Zomerbieb.

Vakantiebieb App.

En natuurlijk is er de Vakantiebieb: De App met vakantieboeken – voor volwassenen en kinderen – die de KB speciaal voor de zomervakantie heeft geselecteerd. Vanaf 1 juli is die weer beschikbaar, in de App Store en in de Google Play Store. De Vakantiebieb App was al heel succesvol tijdens eerdere openstellingen en naar verwachting gaat de app deze zomer nieuwe records breken!

 Meer activiteiten.

Zijn er bibliotheken die nog meer doen? Jazeker!  Heeft jouw bibliotheek ook een speciale zomeractie? Of doe je in de zomervakantie iets bijzonders voor de jeugd bijvoorbeeld? Laat het mij weten en het komt in deze blog te staan!

Doe ook mee aan de Webbieb Summer School op 6 september:
>> Activiteitenbieb = Toekomstbieb!

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

cold_summer_1920x1200

>> Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s