Gezonde relaties, 6 kenmerken die ertoe doen.

Gezonde relaties, 6 kenmerken die ertoe doen!

Bibliotheken werken steeds meer samen in netwerken met andere organisaties. Maar hoe zorg je dat alle partijen in een samenwerking daadwerkelijk iets bijdragen? Of blijft het alleen bij de handtekening onder een convenant?

Hoe kun je effectief samenwerken zonder gebruik te maken van machtsposities? Wat doe je als een partner enthousiast meepraat maar daden achterwege blijven? Of als een partner het eigen belang voorop stelt? Dit soort vragen wordt beantwoord in het boek “Netwerkregie; samenwerken in en tussen organisaties” van Hans Licht, één van de sprekers tijdens het Webbieb Winter Seminar op 13 november.

Hans Licht definieert netwerkregie als ‘een sturingsvorm waarin de samenwerkende partijen worden aangesproken op het nakomen van hun verantwoordelijkheden zonder dat ze worden aangetast in hun autonomie en bevoegdheden’. Nieuw in de benadering van netwerkregie ‘is dat het netwerk samenwerkt op basis van gelijkwaardigheid‘.

‘Bij netwerkregie stuur je niet op basis van doorzettingsmacht en hiërarchie, maar ligt de basis bij persoonlijk leiderschap en creatiemacht’, legt Hans Licht uit. ‘Alle deelnemers van het netwerk dragen verantwoordelijkheid voor de samenwerking en de meerwaarde die dat voor de samenleving moet opleveren, maar één partij neemt de rol van netwerkregisseur voor zijn rekening.’

De netwerkregisseur moet ervoor zorgen dat het netwerk levend en productief blijft en de betrokkenen moeten duidelijke afspraken maken over deze netwerkregie en over de taakverdeling. De samenwerking moet meer opleveren dan alleen de verdeling van werkzaamheden. Een flinke klus, want volgens Licht is de strategie van veel organisaties ‘vaak meer gericht op beheersing en behoud dan op kansen en ontwikkeling’.

De relaties binnen het netwerk moeten ‘gezond’ zijn om de gezamenlijke opgave tot een succes te maken.

Hans Licht zal tijdens de het Winter Seminar ingaan op het begrip netwerkregie, hoe je als netwerkregisseur kunt sturen met creatiemacht en hoe je zes kenmerken van gezonde relaties kunt versterken, namelijk gelijkwaardigheid, respect, vrijheid, verantwoordelijkheid, transparantie en vertrouwen.

Doe ook mee aan het Webbieb Winter Seminar op 13 november:
>> Building Bridges: de bibliotheken doen het!

Gezonde relaties, 6 kenmerken die ertoe doen_webbieb.png

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s