Jongeren bereiken, 4 tips!

Jongeren keren Facebook massaal de rug toe.

Jongeren keren Facebook massaal de rug toe. Althans, als we de berichtgeving in de media moeten geloven. Is het nog wel  mogelijk om jongeren te bereiken als bibliotheek? En hoe doe je dat dan? Een analyse en mogelijke antwoorden.

Is Instagram wel of niet interessant voor bibliotheken? WebbiebNL | Haal meer uit je online bibliotheekJongeren verlaten massaal Facebook, was de kop van een artikel op Marketingfacts. ‘Het dagelijks gebruik van Facebook onder jongeren neemt sterk af, ten faveure van met name Instagram en Snapchat.’

Tegelijkertijd wordt gesteld dat ‘de jeugd massaal overstapt naar Snapchat, Instagram en WhatsApp.’ Dat klopt denk ik ook als ik zo om me heen kijk. Het wordt ook door anderen bevestigd, bijvoorbeeld in de blogs van van Kirsten Jassies en Onno Hansen.

Wat moet je daar nou mee als bibliotheek?

social mediaDie vraag kwam in mij op. En natuurlijk ook bij mensen die ik sprak bij bibliotheken. Moet je de jongeren maar links laten liggen als ze toch onbereikbaar zijn? Je zou geneigd zijn de handdoek in de ring te gooien. Toch zie ik dat anders. Ik heb mezelf daarvoor de vraag gesteld: wat zou ik als bibliotheek doen om jongeren te bereiken? Vooropgesteld dat je hen iets te bieden hebt, maar daar ga ik voor het gemak even vanuit ;-). Ik zou het als volgt aanpakken.

Jongeren bereiken met social media.

Stel, ik wil als bibliotheek jongeren bereiken, dan zou ik de volgende 3 stappen zetten:

1. Stoppen of niet aan beginnen waar je geen kans maakt.

Waar je bij voorbaat kansloos bent met social media bij jongeren zijn de open social media kanalen zoals Twitter en Facebook. Prima om daarmee door te gaan, maar niet voor de doelgroep jongeren, want die bereik je daar niet mee.

2. Kies voor Snapchat, Instagram en YouTube.

Zoals Kirsten Jassies in haar blog aangeeft zijn het vooral Snapchat, Instagram en YouTube waar je jongeren mee kunt bereiken. Daar zijn ze namelijk actief mee. En natuurlijk op Whatsapp, je kunt dan direct 1 op 1 vragen beantwoorden om een klant snel en goed te helpen. Kortom, mijn keuze zou zijn: Instagram, WhatsApp en YouTube. Binnenkort organiseert Webbieb de training Instagram voor bibliotheken. Misschien interessant in dit kader.

3. Social media voor en door jongeren.

Wanneer je kiest voor WhatsApp, Instagram en YouTube ben je er natuurlijk nog niet. Want dan komt het allerbelangrijkste: content erop plaatsen waar jongeren warm voor lopen. Dat kan volgens mij het beste gedaan worden door de jongeren zelf. Die weten wat hun vrienden en vriendinnen bezig houdt en praten daar in dezelfde taal over.

whatsapp2Om dit in de praktijk te kunnen realiseren loop je natuurlijk tegen beperkingen op. Er is weinig tot geen budget. En over het algemeen werken er ook niet veel jongeren in de bibliotheek. Daarom zou ik jongeren aannemen voor een stage-of afstudeeropdracht. Studenten Journalistiek of Digitale Media, of een soortgelijke opleiding die aan de slag gaan met het opzetten of verder uitbouwen van bibliotheekkanalen op Instagram of YouTube.

4. Nodig een ‘celeb’ uit die populair is onder jongeren.

Nodig een bekende celebrity uit in je bibliotheek die populair is onder jongeren. Denk bijvoorbeeld aan vloggers zoals Enzo Knol, Dylan Haegens, of MeisjeDjamila.

Hoe bereik je jongeren nog meer?

Zijn er nog andere opties denkbaar om jongeren te bereiken? Vast en zeker. Heb je daarvoor ideeën of wil je je opgedane ervaringen op dit gebied delen? Ik hoor het graag.

Wil je als bibliotheek, mediatheek of archief het maximale halen uit je social media?
Volg dan de training Met social media je doelgroepen bereiken.

Wil je de Linkedin Bootcamp voor Werkzoekenden & ZZP’ers organiseren?
> Mét direct een kant en klare vakfotograaf profielfoto!
Hier meer info over het organiseren van de Linkedin Bootcamp in jouw bieb!

>> Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s