10 activiteiten die het goed doen in de bieb

– 10 succes activiteiten voor in je bibliotheek –
breien_twitter_elskevo

Breien in de bibliotheek (foto via Twitter @Elskevo)

Openbare bibliotheken lenen al lang niet meer alleen boeken uit. Ze organiseren vaak ook veel activiteiten. Die zijn heel uiteenlopend van aard.

De vraag kwam in me op: met welke activiteiten trek je als bibliotheek veel bezoekers? Bij bezoeken die ik aan bibliotheken bracht de laatste maanden heb ik er speciaal op gelet.

Zodoende kwam ik tot het volgende overzicht. Een aantal van deze activiteiten wordt wekelijks of maandelijks gehouden, veelal is de deelname gratis. 

10 succes activiteiten voor in je bibliotheek:
(in willekeurige volgorde):
 • iPad trainingen, zoals Wegwijs op de iPad’.
  Inmiddels niet meer weg te denken uit de bibliotheek.
 • Klik en tik, digisterker of digitaal spreekuur.
  Hier worden veel benamingen aan gegeven, maar het zijn allemaal varianten op het wegwijs worden in computergebruik en/of online vaardigheden.
 • Haak en/of breicafé:
  In sommige bibliotheken houden ze ervan, in andere biebs worden ze verafschuwd: haak- en breicafé’s. Ik vind het prachtig die veelal breiende dames, maar dat komt omdat ik weet dat mijn moeder er ook van houdt. Let op: basiskennis en eigen naalden zijn vaak een vereiste om mee te kunnen doen. En zelf wol meenemen :-).
 • Notarisspreekuur:
  In steeds meer bibliotheken een maandelijks terugkerend spreekuur van de notaris, die gratis advies geeft, bijvoorbeeld over testamenten.
 • Juridisch spreekuur.
  Idem voor het juridisch spreekuur. Onafhankelijk juridisch advies is de insteek, ook om de drempel voor dit advies te verlagen.
 • CoderDojo:
  Dit blijkt een absolute topper in veel bibliotheken: Leren programmeren, websites bouwen, games en apps maken en meer. Vaak zijn de CoderDojo’s uitverkocht.
 • Voorleeshalfuurtje:
  In veel bibliotheken elke week: een vast moment dat kindjes welkom zijn om te komen luisteren naar de mooiste verhalen.
 • LEGO Workshop:
  Net als CoderDojo razend populair: met LEGO aan de slag op het gebied van robotica, bouwen en programmeren. Bouwwerken van Lego worden verbonden met een tablet. Die kun je dan programmeren en opdrachten geven.
 • Linkedin bootcamp:
  Werkzoekenden & ZZP’ers leren tijdens de Linkedin bootcamp hoe ze Linkedin effectief kunnen inzetten om aan werk of die volgende klus te komen. Met direct een Linkedin profielfoto gemaakt door een vakfotograaf! > hier meer info.
 • Workshop Vriendschapsbandjes maken:
  Veel 10-succes-activiteiten-voor-in-de-bibliotheekkinderen komen hierop af, vaak vergezeld door opa’s, oma’s en moeders: leren hoe je leuke vriendschapsbandjes kunt knopen, meteen zelf aan de slag en na afloop om je pols mee naar huis.

 

>> Organiseer de Linkedin Bootcamp ook in jouw bibliotheek.

Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s