Emailen met Fenna nu nog handiger

Storytelling voor je bibliotheek 7 tips
– 8 storytelling tips voor je bibliotheek –

Een goed verhaal hebben is belangrijk. Dat geldt voor elke organisatie, maar zeker voor je bibliotheek. Want als je goed uit kunt leggen waar je als bibliotheek voor staat, in jouw gemeente, in jouw werkgebied, dan worden mensen daar enthousiast over. En gaan mensen nadenken: hoe kan ik de bibliotheek betrekken bij initiatieven en activiteiten? Hoe kan ik iets doen samen met de bibliotheek? En dan blijkt er opeens heel veel mogelijk.

Hieronder 8 storytelling tips voor je bibliotheek.

8 storytelling tips voor je bibliotheek:

1. Vertel vanuit de inhoud.
Wat staat er in het actuele jaarplan of beleidsplan van je bibliotheek? Wat zijn je speerpunten en kun je dat benonoemen voor afgebakende doelgroepen? Kun je dat vertalen naar concrete activiteiten? Dan is dat je 1e inhoud.

2. Wees authentiek.
Vertel verhalen die passen bij je eigen bibliotheek. Waar je zelf enthousiast over kunt vertellen.

3. Doe het lokaal gericht.
De lokale aansluiting en herkenbaarheid zijn voor je verhalen cruciaal. Anders herkennen mensen zich daar niet in en zal het mensen koud laten.

4. Gebruik emotie.
Toon emotie bij het vertellen van je verhaal over de bibliotheek. Mensen voelen dat en zullen zich eerder geraakt voelen door wat je te vertellen hebt.

5. Bouw een repertoire.
Storytelling kan overal. In de bibliotheek, maar ook daarbuiten. Tijdens netwerkbijeenkomsten bijvoorbeeld. In overleggen met stakeholders. Je hebt een assortiment aan verhalen over je bibliotheek en je zet in wat daar in die situatie past.

6. Vertel online en offline.
Er zijn legio middelen die je kunt gebruiken om je verhaal te vertellen. Online en offline middelen zijn beiden belangrijk. Bij online kun je denken aan de website, nieuwsbrieven en social media. Denk bij offline middelen aan het plaatselijke sufferdje, een mailing of het regionale dagblad.

7. Zoek het haakje bij die ander.
Zoek naar de behoefte bij je luisteraar en haak daarop aan. Waar ben je naar op zoek? Waarmee kan ik je helpen? De bibliotheek heeft altijd iets waar we je mee kunnen helpen, en ik ben benieuwd wat!

8. Breng het in de praktijk.
Storytelling is pas zinvol als je het in de praktijk brengt. Niet alleen mooie volzinnen in een beleidsplan, niet alleen gelikte powerpoints op de beamer, maar vertel het verhaal van de bibliotheek aan de mensen om je heen!

Hoe kunnen wij je bibliotheek helpen bij storytelling?

  1. Via de workshops storytelling leren medewerkers het (nieuwe) verhaal van de bibliotheek goed te vertellen aan publiek en andere stakeholders.
  2. Met het kwartetspel Storytelling speciaal gemaakt voor jouw bibliotheek kun je de dialoog aangaan met lokale stakeholders zoals de gemeenteraad.
  3. Door het spelen van de spelshow Storytelling kunnen medewerkers en vrijwilligers op een informatieve en ludieke manier op de hoogte worden gesteld van de (nieuwe) koers van de bibliotheek.

>>Klik hier voor het vrijblijvend aanvragen van meer informatie.

Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s