5 stappen groeimodel online bibliotheek

Veel bibliotheken zijn bezig met het ontwikkelen van hun online bibliotheek: de website en de online tools zoals nieuwsbrieven en sociale media.
Vaak valt er nog veel te verbeteren in de samenhang tussen de website en de online tools. Maar ook in de manier waarop je dat binnen je bibliotheek organiseert met z’n allen. Speciaal daarvoor introduceert Webbieb het 5 Stappen Groeimodel voor je online bibliotheek.

WebbiebNL nieuwsitems '5 stappen groeimodel online bibliotheek'Het 5 Stappen Groeimodel bestaat uit 5 stappen waarmee je je online bibliotheek op een structurele manier naar een hoger niveau kunt brengen. Doorloop samen met je collega’s de volgende 5 stappen.

5 Stappen Groeimodel voor je online bibliotheek:

1. Waar willen we heen met de online bibliotheek, de webbieb?

Je begint dus met het bepalen van de doelstellingen die je nastreeft. Logisch, maar dit wordt vaak vergeten. Als het even kan formuleer je ze SMART.

2. Welke online middelen zetten we daarvoor in?

Bij Webbieb gaan we uit van de 7 webbieb tools, maar dat is natuurlijk geen wet. Als je niks hebt met bloggen laat je dat links liggen. Het is wel zo dat de online tools die je inzet (E-nieuwsbrief, sociale media, bloggen enz.) elkaar moeten aanvullen en een logisch geheel moeten vormen.

3. Welke ontwikkelstappen zijn daarvoor nodig?

Als je doelen en de online tools hebt gedefinieerd, ga je kijken welke activiteiten je moet ontplooien om dit operationeel te krijgen. Dat begint bijvoorbeeld met het inrichten van de social media kanalen en het opzetten van een nieuwsbrief service. Ook hier weer geldt: let op de samenhang in de communicatie uitingen via deze kanalen.

4. Hoe organiseer je dat in de praktijk?

Het inrichten is één, maar hoe houd je de website en de online tools die je inzet up-to-date? Zeker bij social media is dat een valkuil, omdat het heel eenvoudig is om op te zetten. Maar het dagelijks onderhouden ervan is een heel ander verhaal. Wie doet dat voor de diverse online kanalen en met welke content?

5. Hoe meten we dit en sturen we bij?

Als je de vorige stappen doorloopt zul je merken dat verbeteringen in je online bibliotheek snel zichtbaar worden. Het is wel zaak om dit vervolgens goed te meten, want je wilt het ook kwantitatief inzichtelijk hebben. Een tool die je daar goed bij kunt inzetten is Google Analytics. De meetresultaten in het algemeen en op onderdelen kun je gebruiken om te zien in welke mate je je (SMART) doelen bereikt, maar belangrijker: waar en in welke mate verbeteringen mogelijk zijn.

In het kort is hier uitgelegd hoe je het 5 Stappen Groeimodel voor je online bibliotheek kunt inzetten. Met dit model begeleidt Webbieb inmiddels meerdere bibliotheken naar een goed draaiende online bibliotheek. Heb je interesse? Vraag vrijblijvend meer informatie aan:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s