Nederlanders 96 minuten per dag op internet

Afgelopen maand verscheen via de website van Emerce een interessant onderzoek over de internetbesteding van Nederlanders. De 12,5 miljoen Nederlanders met internettoegang besteden ieder gemiddeld 96 minuten per dag op internet. Interessant om te zien wat de impact daarvan is, of kan zijn, op de bibliotheek via internet.

Het betrof het tweede nationale establishment survey van de organisaties voor het Nederlandse Radio-, Print-, Televisie- en Internetonderzoek: NLO, NOM, SKO en STIR. Het onderzoek wordt gebruikt door mediabedrijven om zo goed mogelijk in te schatten hoe Nederlanders media gebruiken.

Enkele cijfers hieruit:

  • Nederlanders met internettoegang besteden ieder gemiddeld 96 minuten per dag op internet.
  • Eenderde van de mensen gebruikt mobiel internet onderweg om te surfen, chatten en Facebooken. Dat is de vierde populairste manier om te internetten.
  • Een derde van de ondervraagden gebruikt de computer thuis niet alleen om te internetten, maar ook om televisie te kijken en nieuws tot zich te nemen.
  • De tijdsbesteding op digitale dragers in 2012 is ongewijzigd ten opzichte van 2011: 11,3 uur per week.
  • Mannen zijn gemiddeld twintig procent langer online dan vrouwen.

Ten slotte de belangrijkste trends:

  • Van alle personen van 13 jaar of ouder geeft 37 procent aan weleens een smartphone te gebruiken om op te internetten, een groei van 36 procent ten opzichte van 2011.
  • Ook het gebruik van tablet om te internetten is in een jaar tijd meer dan verdubbeld.

WebbiebNL nieuwsitems voor bibliotheken 'Nederlanders 96 minuten per dag op internet'

Wat zegt dit over je bibliotheek online?

Natuurlijk is het lastig om direct vanuit dit onderzoek conclusies te trekken over je online bibliotheek activiteiten. Toch kun je er wel iets mee:

  • Je online bibliotheek wordt de komende jaren nog belangrijker. Gelijkwaardig aan je ‘fysieke’ bibliotheek en misschien nog wel belangrijker. Het wordt voor veel mensen namelijk de eerste entree naar de bibliotheek. Het is dus belangrijk dat je via internet in beeld komt bij het publiek, met name natuurlijk in jouw werkgebied.

  • Gezien de snelle groei van tablet- en smartphone gebruikers is het belangrijk om je als bibliotheek via deze devices goed te presenteren. Zorg dus dat je online bibliotheek, je webbieb, via tablet en smartphone goed benaderbaar zijn. Uit analyses die wij van bibliotheek websites hebben uitgevoerd blijft dat ca. 25% van alle bezoeken aan een bibliotheek website gebeuren via een tablet of smartphone (zgn. ‘mobile divice’).

  • Veel internetgebruikers maken niet alleen gebruik van websites, maar ook van online tools zoals social media en apps. Het is dus zaak als bibliotheek om te zorgen dat je webbieb tools zoals  Twitter en Facebook, maar bijvoorbeeld ook de Bibliotheek App, goed zijn ingericht en functioneren zoals het hoort.

Leid jij nog meer af uit het aangehaalde onderzoek? We horen het graag! Opmerkingen via ‘een reactie plaatsen’ hieronder of via de WebbiebNL contactgegevens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s