WebbiebNL draagt bij aan vernieuwde bibliotheekwebsites

'WebbiebNL draagt bij aan vernieuwde bibliotheekwebsites'In de afgelopen maanden heeft WebbiebNL een bijdrage geleverd aan twee initiatieven voor een nieuwe bibliotheekwebsite. Een ervan is de bibliotheek Den Bosch. Met de bibliotheek Den Bosch is de aftrap gedaan voor de ontwikkeling van de WebBiEB formule.

'WebbiebNL draagt bij aan vernieuwde bibliotheekwebsites'De WebBiEB formule vormt samen met de StadsBiEB en de SchoolBiEB de bibliotheek van de toekomst in Den Bosch. WebbiebNL heeft via 2 workshops de strategie voor de nieuwe WebBiEB mee uitgezet en een plan gemaakt voor de vertaling ervan naar de praktijk. Ook is gekeken hoe straks in teamverband de nieuwe website dagelijks kan worden gerund.

Onderwerpen die tijdens de workshops aan bod kwamen waren ondermeer:

  • Wat zijn de doelstellingen van de digitale bibliotheek? Dit is belangrijk omdat in veel beleidsplannen de digitale bibliotheek vaak een van de speerpunten of pijlers vormt.
  • Uit welke onderdelen bestaat de digitale bibliotheek? In het verleden is dit ooit begonnen met de bibliotheek website, inmiddels zijn daar een scala aan online tools ter ondersteuning bij gekomen (E-nieuwsbrief, blog, sociale media enzovoorts). Om daarmee doelstellingen te bereiken is een integrale benadering van die onderdelen van wezenlijk belang.
  • Hoe kunnen we een team van medewerkers samenstellen rond de digitale bibliotheek en een logische taakverdeling afspreken?
  • Hoe bouwen we de digitale bibliotheek de komende jaren inhoudelijk verder uit?

Op al deze onderwerpen is gezamenlijk tot een definitie gekomen wat, naast de concrete vraagbeantwoording, heeft geleid tot een gedeelde visie en gedeeld eigenaarschap.

De bibliotheek Den Bosch heeft dit traject als heel nuttig ervaren. Momenteel worden vervolgstappen gezet in de vorm van een programma van eisen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s