WebbiebNL ontwikkelt onderzoeksmonitor

WebbiebNL onderzoeksmonitor online bibliotheek

UPDATE nov. 2013:

Binnenkort komen de onderzoeksvragen  online beschikbaar. Alle openbare bibliotheken in Nederland kunnen deelnemen. De resultaten worden verwerkt in de eerste monitor over de online bibliotheek in Nederland.  De resultaten worden begin 2014 gepubliceeerd.

Dit najaar start WebbiebNL met de ontwikkeling van een onderzoeksmonitor voor de online bibliotheek. Doel van deze monitor is om een peilinstrument te ontwikkelen dat de staat weergeeft van de online bibliotheek in Nederland.

Aanleiding

Door bibliotheken wordt de laatste jaren veel geïnvesteerd in de online bibliotheek*: de bibliotheek website en allerlei online tools zoals Twitter en Facebook. De online bibliotheek wordt gezien als een van de belangrijke pijlers van de bibliotheek van de toekomst. Als het strategisch belang groot is en er worden veel mensen en middelen in gestoken, dan is het aardig om te zien wat de stand van zaken is rond de online bibliotheek in Nederland. Dat is de reden waarom WebbiebNL de komende maanden een onderzoeksmonitor rond dit thema gaat ontwikkelen.

*Online bibliotheek, digitale bibliotheek of webbieb: de bibliotheek die via internet diensten aanbiedt en zich profileert.

Doel

Doel van de onderzoeksmonitor is om straks een pijlinstrument te hebben waarmee inzichtelijk kan worden gemaakt wat de stand van zaken is van de online bibliotheek in Nederland. Dat kan door te achterhalen welke variabelen daarvoor bepalend zijn en vervolgens te kijken welke uitkomsten deze variabelen hebben. Daaruit valt dan af te lezen hoe bibliotheken werk maken van de online bibliotheek, maar ook wat deze inspanningen opleveren. Door de onderzoeksmonitor daar jaarlijks op los te laten, worden de ontwikkelingen door de jaren heen duidelijk. Nu klinkt dit allemaal nog vrij abstract, het onderzoek is erop gericht om daar helderheid in te krijgen.

Ontwikkelwijze

De onderzoeksmonitor wordt de komende maanden ontwikkeld door een student van de Universiteit van Tilburg, die op dit onderwerp hoopt af te studeren. Het streven van WebbiebNL is om de onderzoeksmonitor samen met bibliotheken te ontwikkelen.
Wil je als bibliotheek hieraan deelnemen? Neem dan contact op met WebbiebNL.

De komende maanden zullen we regelmatig berichten over de vorderingen in het onderzoek.

Interesse in nieuws en actualiteiten over de online bibliotheek?
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van WebbiebNL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s