7 tips voor een succesvolle bibliotheekblog

WebbiebNL '7 tips voor een succesvolle bibliotheekblog'De blog maakt niet voor niets deel uit van de 7 Webbieb tools.

Er zijn namelijk 5 goede redenen om als bibliotheek een blog bij te houden. Als je vervolgens besloten hebt om een blog te starten, dan komen onvermijdelijk vragen naar boven als: Hoe schrijf ik een goede blog? Waar moet ik op letten? Hieronder volgen een aantal tips, die je als leidraad kunt gebruiken.

Tips voor het schrijven van een blog voor je bibliotheek:

1. Kies één onderwerp

Bij het schrijven van een blog kun je over van alles en nog wat schrijven, als je maar een duidelijk onderwerp kiest en daarbij blijft. Daarmee is herkenbaar waar het stuk over gaat. Ook kun je daarin je kennis over dat specifieke onderwerp duidelijk voor het voetlicht brengen.

2. Durf je mening te geven

Heerlijk als je zelf een weblog over een onderwerp kunt schrijven dat je aanspreekt. Maar grijp dan ook de kans om te vertellen wat je van dat onderwerp vindt. Niet elke blog hoeft even spraakmakend te zijn, maar je mag natuurlijk best je mening geven, ook al wijkt die af van de heersende opinie.

3. Schrijf korte, scanbare teksten

Natuurlijk, “ik ben wie ik ben en ik schrijf wat ik schrijf”. Klopt als een bus, maar je wilt meestal wel een blog schrijven die mensen lezen. Dat lezen begint met het kort scannen van koppen en stukken tekst. Als je daarmee de interesse hebt gewekt gaan mensen verder lezen. Zo houdt je je blog overzichtelijk en haken mensen niet al voortijdig af.

4. Gebruik de juiste keywords

WebbiebNL '7 tips voor een succesvolle bibliotheekblog'Keywords zijn woorden waarop bezoekers waarschijnlijk iets over hun onderwerp zullen zoeken in Google of andere zoekmachines. Omdat je graag wilt dat geïnteresseerden in een onderwerp ook jouw blog daarover lezen, is gebruik van de juiste keywords rond dat onderwerp essentieel. Zo komt iemand die op internet gaat zoeken naar het betrefffende onderwerp makkelijker jouw blog tegen.

5. Houd het persoonlijk

Wat veel lezers graag willen weten, is de persoonlijke betrokkenheid van de blogger bij een gekozen onderwerp. Kortom, wie ben je, wat doe je en wat drijft je om over een gekozen onderwerp te bloggen?

6. Schrijf voor een groot publiek

Gebruik korte zinnen en geen moeilijke woorden. Schrijf je blog in de tegenwoordige tijd of in de verleden tijd. Als je vaktermen gebruikt kun je die toelichten via een link naar meer uitleg.

7. Kies voor regelmaat

Incidenteel een blog schrijven heeft niet zoveel zin. Lezers gaan dan snel weer op zoek naar andere informatiebronnen. Als je een naam wilt opbouwen en lezers vast wilt houden, kun je het best een keer per week of een paar keer per maand een blog schrijven. Dat kan als bibliotheek ook makkelijk, want er zijn oneindig veel onderwerpen waarover je interessante blogs kunt schrijven.

Ten slotte

Als bibliotheek richt je je op verschillende doelgroepen. Bij je keuze voor onderwerpen om over te bloggen kun je daar rekening mee houden. Bijvoorbeeld door per doelgroep een blogger aan te houden: iemand in de bibliotheek die de doelgroep goed kent of daarbij betrokken is. Vaak is dat de domeinspecialist. Zo ontstaat een team van bloggers dat zich kan richten op verschillende doelgroepen. Het voordeel is ook dat daarmee de continuïteit van je blogactiviteiten beter is gewaarborgd.

Lees ook: Bibliotheek zonder boeken de trend?

Huub van Dommelen | WebbiebNL | Online marketing & narrowcasting

Volg nog dit najaar een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s