Stappenplan Facebook advertentie

Regelmatig krijg ik de vraag hoe je een advertentie plaatst op Facebook. Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Hieronder heb ik de 5 belangrijkste stappen die je daarvoor moet doorlopen op een rijtje gezet.

Stap 1
Bepaal het doel van je advertentie.
Die vraag moet je eerst voor jezelf beantwoorden. In Facebook heb je 3 mogelijkheden:
a. Een bericht boosten.
b. Een Facebookpagina promoten.
c. Een website promoten.
Bepaal dus eerst wat je wilt bereiken. Wil je meer likes voor je fanpagina? Wil je meer bezoekers naar je website trekken? Of wil je aandacht trekken voor een evenement? Houd daarmee rekening bij het inrichten van je advertentie op Facebook: wordt er op de advertentie geklikt, krijgen bezoekers dan direct voorgeschoteld wat ze verwachten? Bijvoorbeeld een landingspagina met duidelijke uitleg en call to action voor het gratis proefabonnement dat je ze aanbiedt? Dat is wel de bedoeling, want ze gaan er niet naar op zoek.

Stap 2
Maak je advertentie op.
Het opmaken van een advertentie kan op een eenvoudige huis-tuin-en-keuken manier. Je hebt er ook eenvoudige hulpprogrammaatjes voor, zoals Canva en Chisel.

Stap 3
Maak een Facebook advertentie account aan.
Wanneer je voor de eerste keer wilt adverteren, dan moet je eerst een advertentie account aanmaken op Facebook. Facebook heeft daarvoor een advertentieplatform, dat je bereikt door rechts van je Facebookpagina de button ‘promoten’ aan te klikken (als je rondkijkt zie je dat je ook op andere plaatsen op je Facebookpagina kunt aanklikken ‘adverteren’, ‘promoten’, of ‘bericht boosten’). Je maakt dan een advertentieaccount aan, o.a. door het opgeven van creditcardgegevens.

Stap 4
Stel de variabelen van je advertentie in.
Belangrijk in deze stap is dat je zo exact mogelijk bepaalt hoe jij je advertentie wilt uitrollen. Dat kan vrij nauwkeurig door het instellen van de volgende variabelen:
Locatie
Interesses
Leestijd
geslacht
budget
Dus hier bepaal je exact op welke doelgroep jij je advertentie richt en wat die mag kosten. Je kunt het bedrag tegenwoordig naast Dollars ook opgeven in Euro’s. Wanneer je dit allemaal ingesteld hebt krijg je van facebook een bevestiging. Controleer dit goed, met name de gegevens over budget, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Stap 5
Meet het effect en stuur bij.
Het is natuurlijk belangrijk om het effect te meten van je advertentie. Is het doel van je Facebookadvertentie om meer websitebzoekers te krijgen? Leg dan vast in je Google Analytics door middel van een annotatie wanneer je start en eindigt met de Facebook advertenties. Je kunt dan vrij nauwkeurig zien wat het effect is van je advertentie op de statistieken van je website. Zo nodig pas je de variabelen van je advertentie aan op het advertentieplatform van Facebook. Sommigen raden aan voor het uitmeten op je website een conversiepixel te maken. Dat kun je doen, maar dat is voor velen geen 123-klaar is kees actie, en het is ook niet direct noodzakelijk. Ook Facebook zelf verzamelt statistieken rond je advertentie uitingen.

Na afloop ga je voor jezelf na of deze advertentie het budget waard was. Heeft het opgeleverd wat je ervan verwacht had? Misschien viel het mee, of juist tegen. Laat mij weten wat je ervaringen zijn. En als je nog hulp nodig hebt, neem dan contact op: ik help je graag!

Wil je meer weten over het effectief toepassen van Facebook?
Doe dan mee aan de training ‘Met social media je doelgroepen bereiken‘.

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Volg ook een training bij Webbieb:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s