5 Tips voor betere bibliotheek Twitter

 -5 manieren voor verbetering van je bibliotheek Twitter-

5 Tips voor betere bibliotheek Twitter | WebbiebNL, haal meer uit je digitale bibliotheekVeel bibliotheken zijn actief met Twitter. Het lijkt erop dat Twitter de meest gebruikte social media tool is die bibliotheken in de praktijk toepassen. Maar gebruiken bibliotheken Twitter ook op een effectieve manier? Of kan het beter? WebbiebNL heeft gekeken naar meerdere bibliotheek Twitter accounts en komt met de volgende tips.

5 tips om je Bibliotheek Twitter effectiever toe te passen:

1. Actief volgen en ontvolgen.

Een van de eerste dingen die vaak opvalt bij een bibliotheek account op Twitter, is het kleine aantal volgers. Een bibliotheek met in haar werkgebied meer dan 300.000 burgers  en slechts 710 volgers is geen uitzondering. Dan kun je nog zo leuk bezig zijn op Twitter, maar dan zet het weinig zoden aan de dijk. Je kunt daar zelf veel aan doen, door actief op zoek te gaan naar nieuwe volgers: twitteraars (tweeps) uit jouw werkgebied die je gaat volgen en waarvan een aantal jou ook terug gaan volgen. Dat is een activiteit die je minimaal een keer per week moet uitvoeren. Daarbij is het zinvol, om een keer per maand twitteraars te ontvolgen die jou niet terugvolgen (daar heb je immers niet zoveel aan). Een handige tool die je daarbij goed kunt gebruiken is Friend of Follow.

2. Twitter links naar je bibliotheek website.

Je kunt over van alles en nog wat twitteren, maar natuurlijk doe je dat ook met een doel voor ogen. Een van de doelen, naast uiteraard conversatie met je volgers,  is het linken naar je bibliotheekwebsite. Daar staan immers de activiteiten van en het nieuws over de bibliotheek. Natuurlijk moet je dat met mate doen en niet continu, maar stel dat je vier keer per dag twittert (idealiter verdeeld over de dag) dan mag je best voor de helft linken naar je eigen bibliotheekwebsite.

3. Focus op lokaal en regionaal

Er zijn natuurlijk tal van gebeurtenissen en activiteiten in het nieuws met een landelijk of mondiaal karakter die je graag via Twitter onder de aandacht brengt bij je volgers. Maar als bibliotheek vervul je ook en vooral een functie in je eigen regio. Met regionieuws kun je heel goed onder de aandacht komen bij het publiek, daarin is vaak veel interesse. Als dat mogelijk is leg je de link tussen lokaal of regionaal nieuws en (media uit) je bibliotheek. Dan voeg je iets toe aan het lokale of regionale nieuws en dat wordt door het publiek opgepikt.

4. Hou je doelgroep in de gaten

Als je twittert voor je bibliotheek weet je welke doelgroep(en) je wilt bereiken. Dan is het wel belangrijk om daar in je dagelijkse Twitter gebruik rekening mee te houden. De tweets die je plaatst zijn voor je doelgroep bedoeld. De berichten die je retweet zijn ook voor je doelgroep bedoeld. De conversatie die je aangaat, is vooral met Twitteraars uit je doelgroep. Natuurlijk hou je andere bibliotheken ook in de gaten (en zij jou!), maar als je met hen wilt converseren via Twitter, dan kun je dit het beste doen via je persoonlijke Twitter account.

5 Tips voor betere bibliotheek Twitter | WebbiebNL, haal meer uit je digitale bibliotheek5. Twitteren doe je elke dag.

Als je twittert voor je bibliotheek, doe dat dan elke dag. Je mag best een dag overslaan, maar doe dat alleen bij hoge uitzondering. Is dat niet wat overdreven? Nee, want Twitter is een medium waarmee mensen makkelijk en snel berichten plaatsen, reageren en dus ook snel antwoord willen op vragen. Organiseer het dus zodanig in je bibliotheek, dat er elke dag wordt getwitterd. Ook in het weekend. Maar voor diegenen die Twitter echt hebben ontdekt is dit geen straf, want Twitter is hartstikke leuk… én het werkt!

Doe mee aan de training Met social media je doelgroepen bereiken

Meer algemene Twitter tips:

Hoe schrijf je goede tweets? 14 tips.

Volg nog dit najaar een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

 

2 thoughts on “5 Tips voor betere bibliotheek Twitter

  1. Wij houden op het twitteraccount lijsten bij. Een van die (openbare) lijsten is twitteraccounts van andere bibliotheken. Vaak kun je daaruit makkelijk putten voor content. Zdelfs de vermelding dmv RT laten wij weg; omdat bibliotheekleden weinig hebben met bijvoorbeeld de Bibliotheek Enschede (Die overigens uitstekend twitterd!) Groeten, Bart van Aanholt @dBAtotZ

  2. Goede basisinformatie maar mijn inziens toch 3 aanvullingen / opmerkingen:
    1. (zie 1) – twitter is OOK bij uitstek geschikt om (bibliotheek)nieuws snel te lezen of te scannen (info vergaring) dus zonder dat die organsiatie jouw tw-account volgt
    – je suggestie van actief volgen en later weer ontvolgen is nogal arbeidsintensief voor (kleinere) bibliotheken: bovendien ontvang je weer extra tweets die je zult moeten scannen/lezen
    2. (zie 4) converseren via twitter met andere bibliotheken gaat prima met een DM hoor. Ik vind dat je dan juist niet met je eigen account moet reageren…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s