5 manieren om Instagram te gebruiken in je bibliotheek

5 manieren waarop bibliotheken Instagram gebruiken | WebbiebNL Haal meer uit je online bibliotheekTegenwoordig maken steeds meer bibliotheken gebruik van sociale media om met hun leden in contact te komen. Een vorm van die sociale media is Instagram. Hierop kunnen gebruikers foto’s maken, bewerken en delen met hun volgers. Amy Mollett en Anthony McDonnel onderzochten voor ‘LSE Review of Books’ de vijf voornaamste redenen voor bibliotheken om deze vorm van sociale media in te zetten. Onderstaande is een vertaling van hun artikel getiteld ‘5 ways libraries are using Instagram‘).

Bibliotheken gebruiken Instagram om te informeren naar de favoriete auteurs van haar gebruikers

De openbare bibliotheek van New York (New York Public Library) organiseert competities waarbij op Instagram telkens de namen van twee auteurs worden geplaatst. Volgers kunnen stemmen op de auteur waarnaar hun voorkeur uitgaat door een reactie te plaatsen. De auteur met de meeste stemmen gaat vervolgens door naar een volgende ronde waarin hij of zij het moet opnemen tegen een andere auteur. Deze methode zorgt ervoor dat de online band tussen publiek en bibliotheek sterker wordt.

Bibliotheken maken gebruik van Instagram om hun omgeving en collectie te laten zien

Sommige bibliotheken gebruiken Instagram om te laten zien wat er binnen de muren van de bibliotheek afspeelt. Zo verschijnen er foto’s van architectuur, lezende leden of volle boekenplanken. Door dit soort foto’s te plaatsen, motiveer je mensen om eens een kijkje in je bibliotheek te komen nemen.

Bibliotheken gebruiken Instagram voor de promotie van evenementen

Instagram kun je ook gebruiken om je volgers op de hoogte te houden van evenementen. Je kunt foto’s plaatsen van posters of voorbereidingen om mensen naar je evenement te trekken. Tijdens en na het evenement kun je foto’s delen om mensen een indruk te geven van hoe een evenement is verlopen. Op deze manier probeer je je publiek enthousiast te maken om de volgende keer (weer) te komen.

Bibliotheken maken gebruik van Instagram om te laten zien wat er achter de schermen gebeurt

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar wat zich afspeelt achter de schermen van een bibliotheek. Op Instagram kun je dit eenvoudig laten zien. Je plaatst dan bijvoorbeeld op een leuke manier foto’s van medewerkers die bezig zijn hun taken te vervullen. Door dit soort foto’s te plaatsen creëer je intimiteit met je volgers.

Bibliotheken gebruiken Instagram om hun geschiedenis te laten zien

Via Instagram kun je eenvoudig oude foto’s of archieffoto’s delen met je volgers. Sommige bibliotheken hebben het voordeel dat ze zijn gevestigd in oude steden en daardoor toegang hebben tot veel beeldmateriaal. Andere bibliotheken zijn meer gefocust op hun omgeving en laten kenmerken hiervan, zoals monumenten, zien om hun unieke omgeving te benadrukken.

Meer weten over het gebruik van Instagram in je bibliotheek?

>> Volg dan de training Instagram voor bibliotheek, mediatheek & archief

Lees ook: Vertaal je bibliotheek naar een belevenis

WebbiebNL | Huub van Dommelen

Volg ook een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s